Dér Klementina kézműves: Filcmánia – hobbi és üzlet

  11 april 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A közösségi hálón vettem észre a filcből készült ujjbábokat, gyümölcsöket, fakanálbábokat, hajcsatokat, díszeket és még sok mindent, amit az ember el tud képzelni.

Dér Klementina kezei közül kerülnek ki ezek a „költemények”, aki néhány éve foglalkozik kézműveskedéssel.

Hogy alakult, hogy filccel kezdtél foglalkozni?

- Kereskedelmi középiskolát fejeztem, ami igen messze áll a jelenlegi hobbimtól, munkáimtól. A gyapjúfilc anyaggal pár éve ismerkedtem meg, amikor elkapott a karácsonyi láz, és nagyon szerettem volna fokozni az egyedi karácsonyfa-díszeket, hiszen előző évben is készítettünk párat papírból és jó volt látni kislányunkat, ahogy ott áll a fa mellett és gyönyörködik a különböző díszekben. Sok lehetőséget találtam az interneten, amikor felfigyeltem erre az anyagra. Elkezdtem itt helyben a könyvkereskedések kínálatát kutatni, nagy örömömre találtam is pár alapszínű lapot. Kislány korom óta szeretek varrni, hímezni és rajzolni. Amikor összeállt az első figura, egyből kedvencem lett, hiszen a filccel való varrásban mind a három dolog benne van, amit szeretek. A lerajzolt mintákat nem színes-ceruzákkal, hanem a filc anyagokat összevarrva színezem. Amikor elkezdtem az első saját díszeket varrni, egyből a kedvencem lett ez az anyag.

Mit szeretsz a filcben?

- Szeretem, mert könnyű vele dolgozni, szépen lehet tömni, ha úgy kívánja a minta.

Miket szoktál készíteni?

- Eddigi munkáim között megtalálhatók a karácsonyi díszek mellett húsvéti barka díszek, kis kosarak, kulcstartók, könyvjelzők, ajtó-ablak díszek, kislányoknak hajcsatok, kesztyű-bábok, fakanálbábok, ujjbábok, mini konyhába elemózsia és gyümölcsök, szemüvegkeretre lencse takaró, tehát nagyon széles a lehetőség, amit ebből az anyagból ki lehet hozni.

Eladásra, vagy saját szükségleteitekre készíted a műveket?

- A legelső darabokat, amiket készítettem, a mai napig őrizzük, és a legkedvesebb darabokból természetesen készítek saját részünkre is, de eladásra is. Első próbálkozásomat az eladással sikeresnek mondhatom, így ez adott egy nagy löketet ahhoz, hogy megmutassam a munkáimat, amelyek szinte azonnal gazdára találnak, és újabb rendelések születnek belőle.

Hobbi vagy üzleti tevékenység?

- Hobbinak tekintem még akkor is, ha pénzt is kapok érte, a kettő valahogy kiegészíti egymást. Az eladott darabok árából tudok újabb anyagokat venni és még egy kis munkadíjat is fedez. Természetesen nem számolok órabért.

Kik a megrendelők?

- Széles a megrendelők köre, azok keresnek fel leginkább, akik szeretik az egyedibb apróságokat és díszeket. Vevőköröm másik része a pedagógusok, óvónők, logopédusok, de készítettem jógaoktatónak is, aki szintén a kisgyermekek óráit tarkítja a bábok bevonásával. Sok anyuka is lehetőséget és fantáziát lát a bábokban, mint mesék szereplői, vagy állatfigurákat kérnek, ezzel is fejlesztik gyermekeik mesebeli világát, amit nagyon fontos a mai virtuális játék világban is kicsit megtartani. Többen ajándéknak szánják, ami különösen jó érzéssel tölt el.

Nehéz-e beszerezni az alapanyagokat Szerbiában? Honnan szoktad beszerezni?

- Amikor úgymond „kinőttem” az alapszíneket, elkezdtem Magyarországon kutatni, amiben sógornőm volt a segítségemre. Ott több fajta vastagságú, keménységű és színű anyagra leltünk, ami egészen új lehetőségeket adott arra, hogy több fajta és színben is jobban passzoló dolgokat tudjak készíteni. A határlezárások és korlátozások közben, akit tudtam még mozgósítottam, hogy hozzon át filcet, de ekkor már fontos volt, hogy találjak itteni lehetőséget is az anyag beszerzésében, amire nemrégiben rá is bukkantam. A távolság miatt csak képről tudom kiválasztani a színeket, többször csalódtam az árnyalatokban, de ilyen módon, ez benne van a pakliban.

Mit szeretsz legjobban készíteni, és mi a legkelendőbb?

- Mindent szeretek - neveti el magát Klementina. - Mindig az új dolgok jelentik a kihívásokat, amik sokszor először ijesztően nehéznek tűnnek, de addig csűröm-csavarom, hogy csak összeáll és sikerül kihozni belőle a lényeget. Az adott ünnepek közeledtével volt eddig a legtöbb munkám, díszekből és ajándéktárgyakból. A bábok szinte egész évben, ünnepektől is függetlenül, a legnépszerűbbek, így mondhatom, hogy „ők” a legkelendőbb portékáim között vannak.

Az új dolgok saját ötleteid, vagy a megrendelőké?

- Ott tartok, hogy ritkán tudom a saját terveimet elkészíteni, mert mire befejezek egy rendelést, addigra kapok újabbakat. De ez így szép és így van rendjén, mert olyanokat tudok készíteni, amire igény van.

Két gyereked van. Ők ki szokták-e próbálni a termékeket, hordanak-e ilyen csatot, vagy könyvjelzőt? Esetleg bekapcsolódnak a munkába ők is?

- Nekik könnyű dolguk van, igyekszem a kívánságaikat és igényeiket is teljesíteni. Ha nem is mindenből, de vannak filcből készült dolgaik. Lánykám nagy örömmel visel egy-egy hajdíszt, vagy az iskolai könyvekben könyvjelzőket, ami már szinte elmaradhatatlan, egyik könyvből sem hiányozhat. Kisfiam a lencsetakarók mintájában nagyon határozott. Fiamat inkább a kész munkák nyűgözik le, míg kislányom szívesen fogja meg a tűt, cérnát és kezd el varrni egy kis segítséggel.

Mi az, ami a legnagyobb örömet okozza ebben a tevékenységben?

- A nyugodtság, az öröm! Mondhatnám azt is, hogy megnyugtat, de azért ez nem mindig van így. Sokszor úgy szét tudom mérgelődni magam, mert nem úgy sikerülnek a lépések, ahogy szeretném. De ez akkor is másfajta stressz, mert mikor összeáll, elkészül egy darab, akkor meg úgy tudok örülni neki és egyből a kedvencem lesz, még a sokadik cica is - mondta Dér Klementina.

Ricz Róbert

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija