U Goranskom parku: Teretana na otvorenom do kraja leta

  22 jun 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom leta će u Goranskom parku, unutar trim staze, biti izgrađena teretana na otvorenom.

Vrednost radova je 5 miliona dinara, a finansiraju ih Ministarstvo omladine i sporta i opština Bečej, najavljeno je pre nekoliko nedelja iz lokalne samouprave.

Član Opštinskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Dane Mandić govori o tome kakva će biti teretana, kada bi trebalo da bude izgrađena, koliko novca će, osim udela ministarstva, obezbediti lokalna samouprava i kako lokalna vlast namerava da je sačuva, kada je ranije na obali Tise postojala teretana na otvorenom koja je za nešto više od godinu dana nakon postavljanja bila uništena.

- Ministarstvo omladine i sporta na konkursu je podržalo projekat opštine Bečej, izgradnju teretane na otvorenom u Goranskom parku, sa 3,2 miliona dinara. Opština Bečej je odlučila da sufinansira taj projekat do 5 miliona dinara. Taj projekat je nešto što je u planu kao nastavak izgradnje trim staze od 2018. godine – i na predlog sportista, klubova, onih koji tu treniraju i rekreiraju – jer u mnogim gradovima u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, u parkovima gde postoje trim staze postoje i trim stanice. To su sprave koje služe da nakon trčanja nastavite trenažni proces na jedan drugi način, tako da je to drugi deo priče koja već postoji u Goranskom parku. Biće izgrađena moderna teretana sa mekanom podlogom unutar trim staze, blizu postojećeg objekta sa smeštajnim kapacitetima privatnog korisnika, jer smatramo da je tu najbezbedniji deo parka. Teretana će biti ograđena i biće obezbeđena i kamerama i postojaće i antivandal sistem da se sprave ne mogu tek tako oštećivati i uništiti, dakle, mislili smo i na to. Postoji trend uništavanja javne imovine u Goranskom parku i oko njega, ali smatram da ne možemo da ustuknemo, nego da upravo davanjem sadržaja Goranskom parku kroz trim stazu, kroz budući skejt park na obodu parka, kroz igralište u samom parku, kroz letnju učionicu koju ćemo napraviti, dovoditi više ljudi u Goranski park i na taj način ćemo, nadam se, smanjiti vandalizam. Sigurno ćemo apelovati i na građane i verujem da ćemo uz podršku službi koje su usmerene na očuvanje javnog reda i mira, uspeti da sačuvamo ono što je naša imovina. Ne zastupam stav da treba da se povučemo pred vandalima, nego treba da se borimo da sve ono što je naše obnavljamo i sačuvamo.

Prošle godine, kada su po ko zna koji put uništene svetiljke u Goranskom parku, direktor Javnog preduzeća Komunalac Željko Plavšić je rekao da će biti postavljene nove svetiljke tek kada se u Goranskom parku postavi video nadzor. To se dosad nije desilo, pa je park u mraku. Da li se tu nešto dešava – nabolje?

- Prema mojim informacijama koji mi je direktor Komunalca dostavio, završena je dokumentacija oko procedure koja prethodi da bi se uopšte postavio video nadzor, tako da video nadzor treba da se postavi uskoro, ne znam da li je to mesec dana ili nekoliko meseci, ali bilo bi dobro da se završi do jeseni kada će biti završene javne nabavke i zakonom predviđene procedure kako bi se izabrao ponuđač, odnosno izvođač radova teretane u Goranskom parku. Nezavisno od toga kada će biti postavljen video nadzor u celom parku, teretana će imati svoj ograđeni prostor i svoje kamere koje će sigurno smanjiti mogućnost da nešto tamo bude demolirano. Inače, prilikom izgradnje teretane, kao i prilikom izgradnje trim staze, niti jedna biljka, niti jedno drvo neće biti ugroženo, neće biti ugrožavanja prirode i biodiverziteta na koji ćemo paziti u Goranskom parku. Svakako da to što neko trči i vežba u Goranskom parku nije nešto što ugrožava Goranski park, može samo da ga oplemeni.

Do septembra bi trebalo da bude i svetla u celom Goranskom parku?

- Tako je. Odmah nakon postavljanja video kamera, kako je najavio direktor Komunalca.

Rekli ste da će u Goranskom parku biti i dečjeg igrališta. Kada bi se moglo očekivati izgradnja tog igrališta?

- Nisam rekao da će biti konkretno, ali imamo to negde u perspektivi, a i predlozi građana su da se Goranski park oplemeni različitim sadržajima. Bilo je predloga za teretanu i skejt park pre tri godine, takođe predlog građana je da bude igrališta i u centru grada i u Goranskom parku, učionice na otvorenom, koja bi bila postavljena blizu onog edukativnog centra, mislim da je to sjajna ideja. Slažem se sa tim da je Goranski park meta neodgovornih pojedinaca, ali to nama ne daje za pravo da odustajemo od nečega što predstavlja pluća Bečeja na 100 metara od centra grada.

Što se dečjih igrališta tiče, ove godine je izgrađeno jedno igralište u naselju „Sever Đurkić“ za oko 2,5 miliona dinara, koliko novca je i predviđeno za igrališta u budžetu opštine za ovu godinu. Lokalna vlast već godinama obećava izgradnju inkluzivnog igrališta iza nekadašnje robne kuće. Da li se tu krenulo sa mrtve tačke?

- Koliko znam, projektna dokumentacija je završena i čeka se da nađemo prave fondove koji će moći da to isfinansiraju u onom smislu da pokušamo da sa viših nivoa vlasti dobijemo celokupnu sumu, da opština ne mora da finansira to igralište. Ukoliko bude situacija kao i za trim stazu, naravno da mi nećemo odbiti 80 odsto priče, nego ćemo sufinansirati i to igralište i svuda gde potreba za njim postoji, a postoji u još nekoliko naseljenih mesta i na još nekoliko lokacija u Bečeju. Siguran sam da će Komunalac na rebalansima budžeta dobijati novac za još koje igralište u toku ove godine.

K.D.F

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija