Komunalno preduzeće „Potisje“: Hlađenjem protiv požara na deponiji

  28 jul 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komunalno preduzeće „Potisje“ i ovog leta pokušava da spreči požare na gradskoj deponiji.

U drugoj polovini juna, kao i prošle godine, urađeno je termovizijsko snimanje tela deponije, a preduzeće je u saradnji sa firmom „Linde gas“ započelo i eksperimentalni proces hlađenja unutrašnjih slojeva smetlišta i sprečavanja požara ubacivanjem suvog leda u 27 biotrnova na oko 4 hektara.

Termovizijsko snimanje deponije prošle godine je pokazao da je situacija na smetlištu stabilna, a ove godine se radi eksperimentalni proces hlađenja sa suvim ledom, uz termalno merenje pre i posle tretmana da bi se ustanovila efikasnost tog procesa.

Preliminarni rezultati termovizijskog snimanja pokazali su da temperatura tela deponije ne prelazi 30 stepeni, a opasnost od požara postoji kada je temperatura u telu deponije oko 60 stepeni.

„Naša deponija sedam godina, otkad je ovaj menadžment u ’Potisju’ nije gorela. Naša prednost je ta što imamo 27 aktivnih biotrnova. Mnoge deponije nemaju biotrnove. Suvi led smo počeli da ubacujemo u biotrnove 23. juna, a na taj način što se suvi led pretvara u ugljen dioksid i oduzima se kiseonik, mi ćemo i glodare koji žive na deponiji uništiti, te neće moći više da prave rupe i gnezda u telu deponije, da ima gde da se stvara metan koji može lako da se zapali. Treba da naglasim da smo mi prvi i zasad i jedini u Srbiji koji ovo rade, a mogu reći da je tako i u širem regionu“, rekao je direktor „Potisja“ Zoltan Feješ.

Menadžer tehničkih aplikacija u „Linde gasu“ Tamaš Sabo objasnio je da je ideja da se iskoriste fizičke osobine ugljen dioksida u okviru eksperimentalnog hlađenja deponije.

„Biotrnovi nam omogućavaju da lako možemo da dođemo do dubljih slojeva otpada i u toj dubini možemo lako da eliminišemo i kiseonik i gasove koji se stvaraju raspadanjem organskih materija u dubljim slojevima i često uzrokuju požar. Na taj način moći ćemo da uradimo dobru prevenciju od mogućih požara. Ugljen dioksid koji ubacujemo u telo deponije u dublje slojeve je jako hladan, on je na minus 76 stepeni. Osim toga, ugljen dioksid kada prelazi u gasno stanje, promeni i svoju zapreminu i to dodaje još jedan proces, a to je inertizacija i izbacivanje zapaljivih gasova“.

Za sprečavanje požara na deponijama od izuzetnog značaja je i pravilno odlaganje otpada.

Nadležni u „Potisju“ rekli su da se na deponiji između slojeva smeća nasipa zemlja zbog manje koncentracije i obima zapaljivih materija.

Inače, za preventivne aktivnosti preduzeće potroši oko 300.000 dinara na godišnjem novu, što je mnogo manje, rekao je Feješ, od iznosa novca koji bi bio potreban u slučaju požara na deponiji, da ne govorimo o negativnom uticaju na životnu sredinu.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija