Izbori za članove saveta mesnih zajednica (Ne)Očekivani rezultati

  11 decembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na izborima za članove saveta u šest mesnih zajednica na teritoriji opštine Bečej 29. novembra pobedili su kandidati koje je podržala koalicija Srpske napredne stranke i Srpskog pokreta obnove i udruženja okupljenih oko ove političke partije, naime, mesec dana pre izbora formirana je grupacija pod nazivom „Svi za Bečej“ (koalicija Srpskog pokreta obnove, Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav i nestranačkih kandidata koje predvodi Miomir Jelenić).  Koalicija SNS-SPO u savetima mesnih zajednica će imati 72 mandata od ukupno postojećih 83. Preostalih 11 mandata osvojili su kandidati koje je podržao Savez vojvođanskih Mađara.

Za 83 mesta u savetima mesnih zajednica nadmetalo se 190 kandidata. Na izborima od 32.000 građana sa pravom glasa učestvovalo je oko 8.500 – izlaznost je bila 26 procenata.
Uprkos tome što izbori za članove saveta u mesnim zajednicama nisu stranački, već se kandiduju pojedinci, lokalne partije nisu krile da imaju svoje kandidate, što nije zabranjeno zakonom.
Nakon izbora jedino je koalicija SNS-SPO održala konferenciju za novinare, ostale stranke su se oglasile saopštenjima (SVM, DSVM, DZVM) ili se nisu oglasile (DS). Mađarske stranke i pokreti su istakli da je veoma važno da na narednim izborima sve organizacije sa mađarskim predznakom nastupe zajednički, jer samo tako mogu ostvariti ozbiljne izborne rezultate.
Na konferenciji za novinare koalicije SNS-SPO je rečeno da su građani Bečeja nedvosmisleno podržali politiku SNS-a, te su naprednjaci čak i u mesnoj zajednici  Bačko Petrovo Selo, u kojoj u većini žive građani mađarske nacionalnosti, po prvi put dobili ubedljivu podršku.
Na pitanje novinara koliko je od izabranih kandidata koje je podržala koalicija SNS-SPO, s obzirom na to da izbori za savete mesnih zajednica nisu bili stranački, ipak član partija, predsednik opštinskog odbora SNS-a Vuk Radojević nije dao jasan odgovor, ali je njegov koalicioni partner, funkcioner SPO-a, Nenad Tomašević rekao da ne zna tačno da kaže procenat, jer se nije vodilo računa o tome ko jeste, a ko nije član stranaka, ali je dodao da po njegovoj proceni jedna četvrtina izabranih kandidata nije član nijedne partije.
Predstavnici koalicije SNS-SPO su izrazili zadovljstvo, jer na izborima za savete mesnih zajednica, kako su rekli, nije bilo nijedne nepravilnosti.
Odgovarajući na pitanje o tome da li koalicioni savez SNS-a i SPO-a na mesnim izborima znači da će te dve stranke zajedno nastupiti i na lokalnim izborima na proleće 2016. godine, a bez aktuelnih koalicionih partnera u lokalnoj vlasti, LDP-a i SVM-a, Radojević je odgovorio: „Vreme će pokazati. Pokrajinski i lokalni izbori nisu tako daleko, a tim koji pobeđuje ne treba menjati, ovaj tim koji pobeđuje i pravi značajne rezultate, ne samo na ovim izborima mesnih zajednica, nego za tri i po godine koliko učestvujemo u lokalnoj vlasti“.            

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija