Izložba velikih fotografa u Bečeju: Putovanja 3 objektiva

  19 februar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tomislav Peternek, Goran Kukić i Igor Mandić predstavili su deo svoje bogate fotografske kolekcije na izložbi „Putovanja 3 objektiva“ 9. februara u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.

Projekat „Putovanja 3 objektiva“ čini oko 60 fotografija sa putovanja autora.
Tomislav Peternek, jedan od najznačajnijih fotografa sa ovih prostora, predstavio se sa radovima iz njegovog bogatog stvaralačkog opusa, delima koja su kroz njegov objektiv ilustrovala jednu čitavu epohu, kako kod nas, tako i u čitavom svetu. Ovaj jedinstveni umetnik, kao da je čekao pripremljen da gotova sva istorijska dešavanja od sredine pedesetih do danas budu pred njim režirana, da ih on zabeleži i sačuva kao svedočanstvo civilizacijskih promena. Na naše pitanje, šta jedna fotografija treba da sadrži, jednostavno je odgovorio da „fotografija mora da odvoji trenutak od prolaznosti, ako zažmurite i zatim pogledate fotografiju ispred sebe i ako vam pogled luta, zgužvajte je i bacite u smeće“.
S druge strane, Goran Kukić je prikazao deo svojih radova, koji svedoče o svojevrsnom dualizmu, izazivajući večiti sukob modernog i tradicionalnog, primamljivog i vrednog. Jedna njegova fotografija, na kojoj se kroz izlog u kom su brendirane patike, u pozadini vide tornjevi Saborne crkve u Sarajevu, možda najbolje svedoči o dilemama savremenog čoveka, takođe ukazujući na sukob civilizacije. „Ja sam kroz ovaj deo svojih fotografija hteo da prikažem tu našu čulnost i površnost, kako mi gledajući kroz izlog, u stvari gledamo formu, a nevidimo suštinu, koja je u odrazu istog tog izloga“, rekao je Kukić.
Najmlađi od trojice stvaralaca, Goran Mandić, svojim radovima prikazuje da i u modernom i brzom načinu života postoje trenuci koji mogu da se ovekoveče, kao i da moderno i te kako može biti umetnički sagledano, ako se upristoji i ne banalizuje. „Kako moderne tehnologije beleže ogromnu količinu svakojakog sadržaja, potrebno je zastati i pogledati suštinu onoga što se prikazuje i prepričati značaj jednog trenutka. To može da se kvalifikuje kao umetnička fotografija“, rekao je Kukić.
Tri fotografa pokazala su da umetnost uvek ide ispred trenda i bez obzira na to koliko banalnost i neukus kontaminiraju životni prostor, umetnost ostaje kao jedino merilo civilizacijskih promena.

S.T.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija