Alarm u Domu zdravlja sprečava krađe i provale: Za 18 meseci 17 provala – šteta pola miliona dinara

  20 septembar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U svim objektima Doma zdravlja na teritoriji opštine Bečej postavljen je savremeni alarmni sistem pre mesec dana. Novac, 3,2 miliona dinara (sa PDV-om), za bezbednosni sistem obezbeđen je iz opštinskog budžeta.

Predsednik Saveta za bezbednost opštine Bečej Nenad Tomašević je istakao da je u proteklih 18 meseci u Domu zdravlja bilo evidentirano 17 provala i krađa od kojih je poslednja bila 6. avgusta u Jodnoj banji, a da ukupna šteta nastala u ovom periodu prelazi pola miliona dinara.
„Provale i krađe su postojale i ranije ali su u poslednjih godinu i po dana one bivale učestalije, što je bitno uticalo na rad Doma zdravlja, s obzirom na to da je uveden informacioni sistem i da se koriste elektronski kartoni, a kralo se sve i svašta, od računara, medicinske opreme, lekova do televizora u Dečjem dispanzeru. Ukupna šteta koja je načinjena Domu zdravlja je veća od 500.000 dinara“, rekao je direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić i napomenuo da Dom zdravlja nema mogućnosti da angažuje fizičko obezbeđenje, te se u saradnji sa lokalnom samoupravom opredelio za uvođenje savremenog alarmnog sistema. On je istakao i da poslednjih mesec dana, od kada je alarmni sistem u funkciji, nije bilo nijednog pokušaja provale i krađe.

Savet radi besplatno

Predsednik Opštinskog saveta za bezbednost Nenad Tomašević govorio je o radu tog tela, istakavši da su se članovi Saveta za bezbednost, na inicijativu predsednika opštine Vuka Radojevića, odrekli naknada za rad u toku 2013. godine. „Do sada smo imali dve ili tri nadoknade, ali ostali period ćemo raditi bez nadoknada imajući u vidu tešku situaciju u opštinskom budžetu. Za sledeću godinu će verovatno biti planirana sredstva u budžetu za to, a da li ćemo ih koristiti ili ne, zavisiće od punjenja budžeta“, rekao je Tomašević i za naredni period najavio nastavak aktivnosti u vezi sa borbom protiv nasilja u školama.

Sistem radi dvojako: u slučaju provale uključuje se zvučni signal, a istovremeno se alarmira nadzorno-operativni centar firme „Star master“ iz Kule koja je instalirala sistem i čiji ljudi reaguju u saradnji sa policijom. Alarmni sistem je instaliran u 15 objekata bečejskog Doma zdravlja, oni su povezani i međusobno i sa nadzorno-operativnim centrom, a nadzor se obavlja 24 časa dnevno 365 dana u godini.
Direktor Doma zdravlja je najavio i ugradnju lifta u centralni objekat u Bečeju, koji bi trebalo starim i slabo pokretnim ljudima i osobama sa invaliditetom da omogući pristup specijalističkim službama koje su smeštene na spratu ustanove. Vrednost ove investicije je 3,4 miliona dinara sa PDV-om koju finansira lokalna samouprava iz opštinskog budžeta. Prema rečima Šijačića, tender i rok za žalbe su završeni i posao je dobila firma „Lift Tronic“ iz Futoga, koja treba da započne ugradnju lifta do početka oktobra.
Predsednik opštine Vuk Radojević je istakao da lokalna samouprava nema direktne ingerencije nad Domom zdravlja, ali da ovakvim pristupom i saradnjom sa zdravstvenom ustanovom pokazuje socijalnu i zdravstvenu brigu o građanima opštine. On je podsetio na nedavno kupljeno sanitetsko vozilo za potrebe hitne pomoći i dodao da opština redovno plaća materijalne i tekuće troškove Doma zdravlja.

LJ.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija