Panel diskusija BUM-a: „Mladi! Korupcija! Cenzura!“

  27 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Panel diskusija „Mladi! Korupcija! Cenzura!“ održana je 24. oktobra u maloj sali opštine Bečej u organizaciji Bečejskog udruženja mladih (BUM), koje je član Koalicije za nadzor javnih finansija i skup je organizovalo u okviru projekata „Ka odgovornijem sprovođenju omladinskih politika u AP Vojvodini“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.


Na skupu je bilo reči o položaju mladih u Vojvodini, o čemu je govorio Aleksandar Đekić, predsednik BUM-a iz ugla izdvajanja sredstava iz lokalnih budžeta za finansiranje aktivnosti i planova mladih.


Predstavnici Društva protiv korupcije Nenad Radojčić i Zoran Bašić su govorili o programskom budžetiranju, kao metodu koji je novi u našem sistemu raspodele sredstava, a čija suština se zasniva na tome da je projektno finansiranje jednako programskom budžetiranju, i o građanskom nadzorniku kao novoj instituciji koji kontroliše javne nabavke u vrednosti preko milijardu dinara.


Govoreći o uticaju korupcije na život i položaj mladih, sa osvrtom na privatizaciju i cenzuru u medijima, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić je rekao da na neuređenom medijskom tržištu, kakvo je u Srbiji, u kojoj ima najviše registrovanih medija u regionu, čak 1.330, osiromašeni novinari i mediji, bez dobro organizovanih sindikata koji bi na pravi način zastupali njihova prava i interese, neretko postaju lak plen za manipulaciju.


„Osiromašena profesija je mnogo lakši izvor za cenzuru, mnogo lakši plen za političare i tzv. tajkune, i to je nešto sa čim mi, nažalost, živimo iz dana u dan, i to je nešto protiv čega se vrlo teško boriti“, izjavio je Gruhonjić.


Na panel diskusiji je učestvovalo svega desetak zainteresovanih.


Opširnije pročitajte u narednom broju štampanog izdanja Bečejskog mozaika 31. oktobra.


Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija