Izložba „Otkriti energiju“: Energetski pasoši za pet objekata

  31 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta od 20. do 22. maja bila je postavljena izložba stručnih radova u okviru projekta „Otkriti energiju“. Građanima su na jednostavan i slikovit način prikazani problemi energetske (ne)efikasnosti objekata i rešenja, koja predlažu stručnjaci za poboljšanje energetske efikasnosti i uštede koje se na taj način ostvaruju.

U realizaciji kampanje za informisanje građana o energetskoj efikasnosti u Vojvodini „Otkriti energiju“ učestvuje i opština Bečej. U opštini je urađeno snimanje pet stambenih objekata termovizijskim kamerama, kao i elaborati za poboljšanje energetske efikasnosti tih objekata. Na osnovu rezultata snimanja objekata pripremljeni su i energetski pasoši. Pored toga, opština Bečej je na svoju inicijativu uradila elaborate i za zgrade opštine i Osnovne škole „Sever Đurkić“.
Izložbu u okviru projekta „Otkriti energiju“ 20. maja, otvorio je predsednik opštine Vuk Radojević, koji je rekao da opština „svojim aktivnim pristupom pokazuje koliko vodi računa kada je u pitanju značaj zaštite životne sredine i energetska efikasnost“ i pomenuo neke od aktivnosti, među kojima je akcija „Mesec čistog vazduha“ tokom koje se svakodnevno merio nivo zagađenja vazduha u Bečeju, a rezultati su, po njegovim rečima, bili pozitivni i pokazali da je „u Bečeju u datim okolnostima relativno kvalitetan vazduh“, zatim i izveštaje o rezultatima merenja alergenog polena u Bečeju.

Sertifikat za potrošnju

Energetski pasoš je dokument ili sertifikat koji sadrži izračunate vrednosti potrošene energije u okviru određene kategorije objekta, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekata.
Željko Plavšić, pomoćnik predsednika opštine, rekao je da je u Evropskoj uniji prosečna potrošnja energije od 50 do 70 kilovatsati po metru kvadratnom, dok je taj prosek u Srbiji od 150 do 200 kilovatsati po metru kvadratnom.

Predsednik opštine je uručio energetske pasoše i elaborate za poboljšanje energetske efikasnosti vlasnicima, odnosno predsednicima kućnih saveta za pet objekata u ulicama Zmaj Jovina 234, Uroša Predića 25, Glavnoj 36-38, zatim u naselju Nestora Džilitova 11 i 7 Sekretara SKOJ-a S4.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija