Članovi SVM-a koji su isključeni iz stranke: Civilna organizacija za Bečej

  14 septembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U julu mesecu nekoliko članova Saveza vojvođanskim Mađara, predvođeni tadašnjim predsednikom bečejskog odbora te stranke Peterom Knezijem, ušli su u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom i Preokretom (LDP i SPO). Zbog te koalicije – jer su po mišljenju vrha SVM-a, trebali da ostanu u koaliciji sa Demokratskom strankom – su krajem avgusta isključeni iz SVM-a Peter Knezi, Andrea Galgo Ferenci, Ištvan Ačai, Edvin Ferenc, Zoltan Sabo i Norbert Kovač.

Navedeni su nakon isključenja ostali tamo gde jesu, u koaliciji sa SNS-om i na funkcijama u lokalnoj samoupravi (od odbornika do predsednika Skupštine opštine), jer mandat ne pripada stranci, nego pojedincu. Tako, nakon 18 godina vladavine SVM-a u Bečeju sa drugim partijama, ova stranka sa preostalih pet „poslušnih“ odbornika postala je opoziciona. O „opozicionom položaju“ SVM-a Peter Knezi, koji je sada predsednik bečejskog parlamenta, rekao je: „Isključeni smo iz stranke i time je SVM u Bečeju posle 18 godina postojanja otišao u opoziciju. To nije uspelo nijednom političkom protivniku, ni na izborima da SVM ostane u opoziciji, a stranka je to sada uradila sama sebi našim isključenjem. Ovim isključenjem formalno-pravno stranka je prihvatila opozicionu politiku u Bečeju i mislim da je time razočarala svoje birače“.
Prema rečima bivšeg prvog čoveka SVM-a u Bečeju, bivši članovi ove stranke koji su sada na vlasti u Bečeju, zastupaće iste interese koje su zastupali i pre: ono što je dobro svima, to će biti dobro i Mađarima u Bečeju.
Bivši članovi SVM-a, koji sada participiraju u vlasti kao nezavisni odbornici, nedavno su formirali odborničku grupu „Za Bečej-Óbecséért“, čiji je predsednik Zoltan Sabo, a u odborničku grupu je uključen i Laslo Friš iz DZVM-a koji je zamenik predsednika odborničke grupe. Knezi je najavio i formiranje civilne organizacije do početka oktobra zbog, kako je rekao, „stranačkih kolega koji su se opredelili da nas prate“ i da bi ta civilna organizacija učestvovala u radu lokalne samouprave i društvenom životu.
Izgleda da je prvobitni cilj bivših SVM-ovaca da njihova civilna organizacija „usisa“ deo članstva SVM-a. To je manje-više potvrdio i bivši odbornik SVM-a Zoltan Sabo: „Mi ćemo da osnujemo jednu civilnu organizaciju koja će biti prilično jaka zato što za sada ima oko 250 zahteva za istupanje iz SVM-a u Bečeju, što je više od trećine članstva. To su članovi koji su bili aktivini u stranci i koji se slažu sa našim stavom u vezi ove nove koalicije i postaće članovi civilne organizacije, koja će da radi i dalje u interesu mađarske nacionalne zajednice u Bečeju“.
Za sada je u odborničkoj grupi bivših SVM-ovaca četiri osobe, a uskoro se očekuju personalne promene u grupi, jer će verovatno odbornik Norbert Kovač postati direktor Komunalca, a Laslo Friš iz DSVM-a biće član Opštinskog veća. Njihova mesta će zauzeti drugi odbornici. To u slučaju DSVM-a verovatno neće biti problem, jer je ta stranka jedinstvena, novi odbornik bi trebao da bude osoba sa izborne liste DSVM-a, čije ime se nalazi ispod imena Friša, međutim, u slučaju bivšeg odbornika SVM-a se postavlja pitanje da li će novi odbornik sa izborne liste „pravog“ SVM-a biti na strani bivših članova ili na strani izvornog SVM-a. Čak iako je novi odbornik privržen SVM-u, odbornička većina u lokalnom parlamentu, za koju je potrebno minimum 19 osoba, postojaće i dalje. Naime, sada u Skupštini opštine Bečej odborničku većinu čine osam odbornika SNS-a, osam Preokreta, tri odbornika koji su isključeni iz SVM-a i odbornik DSVM-a, što je ukupno 20 odbornika.

LJ.M. i K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija