Dve sednice Skupštine opštine za pet dana: Odbornici DS i SVM napustili sednicu

  03 avgust 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalni parlament je za pet dana održao dve sednice, jednu u subotu, a drugu u sredu.
Na sednici u subotu odbornička većina je imenovala članove skupštinskih radnih tela i komisija, doduše samo iz redova vladajućih partija i koalicija (SNS, SPO, LDP, trojica odbornika koja su izbačena iz SVM-a, DSVM), a to je izazvalo revolt odbornika DS-a i SVM-a (pet odbornika) koji su napustili sednicu, jer, kako su rekli, njihovi članovi nisu imenovani u radna tela i komisije.

Predsednik lokalnog parlamenta Peter Knezi je rekao da su pozive za dogovor o sastavu tih tela dobili svi predsednici stranaka, a ne šefovi odborničkih grupa, jer tada nisu bile formirane sve odborničke grupe, te su se neki pojavili na sastanku, a neki ne. Sve u svemu, i predstavnici opozicije će imati mesta u radnim telima Skupštine opštine.
Pre nego što je opozicija napustila sednicu, lokalni parlament je doneo jednoglasnu odluku o dobitnicima opštinskih nagrada za 2012. godinu. Odluku komisije koja na osnovu predloga građana ili organizacija dodeljuje nagrade, obrazložio je njen predsednik Budislav Medurić (DS). Dobitnici nagrada su Ana Kišimre Serda, nastavnica muzičke kulture, instruktorka i koreografkinja narodnog plesa, Eržebet Kinka, v.d. direktora Narodne biblioteke, Snežana Bašić, v.d. predsednika Prekršajnog suda u Bečeju, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej, Ana Antić, koja je stekla doktorsku titulu na Kolumbija univerzitetu u Njujorku i aktivista Igor Brać. Nagrade će biti dodeljene danas (3. avgust) na svečanoj sednici Skupštine opštine.
Na sednici Skupštine opštine odbornica Gordana Namačinski (SPO) dala je ostavku na mesto zamenice predsednika Skupštine opštine, a njeno mesto zauzeo je njen partijski kolega, magistar ekonomskih nauka Nenad Tomašević.
U osam opštinskih radnih tela većina članova je imenovana, a svaka komisija će biti proširena predstavnicima opozicionih partija. Ukupan broj članova u radnim telima je 48. Predsednik Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose je Nenad Tomašević, Komisiju za predstavke i žalbe vodi Peter Knezi, a Mandatno-imunitetsku komisiju Tamara Cvejanov. Radom Saveta za društvene delatnosti rukovodi Dragan Lazić, Saveta za privredu i poljoprivredu Zoltan Sabo, u Savetu za urbanizam, stambeno-komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine predsedava Zoltan Gujaš, u Savetu za budžet i finansije Gordana Namačinski, a predsednik Komisije za statutarna pitanja je Laslo Friš.

Novi direktori javnih preduzeća
Raspodela lokalne moći

U sredu su na sednici Skupštine opštine raspoređena direktorska mesta u većini javnih preduzeća i opštinskih ustanova.
Direktorska rešenja su partijski kadrovi ili osobe koje je partija predložila. Konkursi za popunjavanje tih radnih mesta nisu raspisani, kao, nažalost, ni prethodnih godina.
Novi v.d. direktora Gradskog pozorišta je, umesto Velimira Cvejanova (LSV), magistar književnosti Zdravko Petrović (LDP).
Umesto v.d. direktora Marijana Gujanice (predlog Grupe građana Pokret za Bečej, koja se potom utopila u
DS) Turističkom organizacijom opštine će rukovoditi diplomirani inženjer poljoprivrede Gordana Džigurski (predlog Preokreta).
Direktor Direkcije za izgradnju umesto Zvonimira Stankova (DS) je diplomirani ekonomista Goran Matić (SNS).
Mesto direktora Vodokanala Žolta Galusa (predlog SVM-a) zauzeće diplomirani inženjer tehnologije Slobodan Mitrović (LDP).
Novi direktor Toplane je diplomirani inženjer mašinstva Dejan Vuković (SPO) umesto Dejana Babina (DS).
Odbornici DS-a i SVM-a zatražili su odgovore na pitanja o razlozima smena direktora Toplane, Direkcije za izgradnju i Vodokanala, ali nisu dobili odgovore na pitanja.
U Potisju, mešovitom preduzeću opštine i firme iz Mađarske, direktora ne imenuje opština, već drugi vlasnik, kao ni u Gasu d.o.o, direktora Gerontološkog centra imenuje pokrajinska vlada (već je sredinom jula smenila direktora Đerđa Rica, pa ga je ponovo postavila).

Knezijevci su izbačeni iz SVM-a

Članovi Saveza vojvođanskih Mađara koji su ušli u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, krajem prošle nedelje su zbog toga isključeni iz stranke. Bez partijske knjižice ostali su Peter Knezi, predsednik Skupštine opštine, odbornici Norbert Kovač i Zoltan Sabo, članovi Opštinskog veća Andrea Galgo Ferenci i Ištvan Ačai, kao i Edvin Ferenc, koji radi u opštini.
Odbornici SVM-a neće da vrate mandate partiji (mandati pripadaju ljudima, a ne strankama), bez obzira na to što su postali odbornici zahvaljujući tome što su bili na izbornoj listi SVM-a.

U Narodnoj biblioteci, u Komunalcu, OSC-u „Mladost“, Centru za socijalni rad i u Gradskom muzeju za sada nisu izabrani novi direktori, kao ni u Domu zdravlja i u firmi za obezbeđenje Link FTO u većinskom vlasništvu opštine.
Ne zna se sa sigurnošću šta će biti sa starim direktorima, koji su takođe bili kadrovi partija na vlasti, ali postoje nepotvrđene informacije o tome da će neki od njih ostati u „svojim“ javnim preduzećima ili ustanovama kao savetnici direktora ili na sličnim radnim mestima. Ukoliko pogledamo u budućnost, praksa neotpuštanja „partijskih direktora“ će dovesti do toga da će lokalna javna preduzeća i ustanove za nekoliko desetina godina imati makar desetak nepotrebnih zaposlenih.
Na sednici Skupštine opštine odbornička većina je prihvatila predlog predsednika opštine za izmene i dopune Statuta opštine.
Prevashodni razlozi za izmene i dopune Statuta su da se poveća broj članova Opštinskog veća sa 8 na 9 (plus predsednik opštine i njegov zamenik) i da se poveća broj zamenika predsednika Skupštine sa jedan na dva.
Poslanik u lokalnom parlamentu Slobodan Zlokolica (DS) rekao je da će povećavanjem broja zamenika predsednika Skupštine opštine biti prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi, jer on ne predviđa da predsednik može imati više od jednog zamenika. Predstavnici vlasti su odgovorili Zlokolici da će se o tom pitanju izjašnjavati lokalni parlament kada bude na dnevnom redu izmena Statuta, te da će predsednik Skupštine opštine imati dva zamenika ukoliko je to u skladu sa zakonom.
Vladajuća većina u lokalnom parlamentu smenila je, a potom izabrala i članove upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova.
Novi vršioci dužnosti članova Upravnog odbora Narodne biblioteke su Đerđ Lajber (v.d. predsednika), Erika Ružik i Diana Sabo Benak.
Za vršioce dužnosti predsednika i članova Upravnog odbora Gradskog muzeja imenovani su Eva Rab Virag (v.d. predsednika), Nemanja Pilipović i Atila Tot.
Vršioci dužnosti predsednika i članova Upravnog odbora Gradskog pozorišta Bečej su Nađa Božović (v.d. predsednika), Ana Nađ, Zoran Ljubojev, Dušica Ivanović, Zoran Prodanov i Edvin Ferenc.
Smena članova je u sva tri slučaja obrazložena time da dosadašnji članovi upravnih odbora nisu uskladili opšte akte ustanova sa odredbama Zakona o kulturi.
Odbornik Slobodan Zlokolica postavio je pitanje o tome šta znače funkcije vršioca dužnosti upravnih i nadzornih odbora u ustanovama.
Članovi Upravnog odbora Centra za socijalni rad su Ljubov Radišić (predsednik), Dušica Kubat i Atila Đurčik.
U Upravni odbor Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju imenovani su Boris Nikšić (predsednik), Sandra Popov (zamenica predsednika), Zoran Popov, Siniša Marjanović i Laslo Nemeš.
U Upravnom odboru Doma zdravlja „Bečej” ubuduće će sedeti dr Branko Miličević (predsednik), Siniša Nemčev i Mirjana Pejović.
Novi Upravni odbor Javnog preduzeća za komunalne usluge Komunalac čine Julia Teleki (predsednica), Tibor Hanji (zamenik predsednice), Urban Krajtmar, Ferenc Farkaš i Ilona Varnju.
U Upravni odbor Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Mladost” imenovani su Dejan Stanojev (predsednik), Siniša Bakrač i Milan Onjin.
Upravni odbor Javnog preduzeća za proizvodnju i isporuku toplotne energije Toplana čine Zorica Đumić (predsednica), Predrag Milaković (zamenik predsednice), Stanko Žarić, Vujica Glavaški i Gabriela Sabo Balzam.
Članovi Upravnog odbora Javnog preduzeća Vodokanal su Svetislav Ivanović (predsednik), Slavica Matijašević (zamenica predsednika), Slavko Mrđanov, Rade Šibalić i Ferenc Feher.
U Turističkoj organizaciji opštine Bečej članovi Upravnog odbora su Branka Tapavica (predsednica), Zoran Čolak, Marko Slavnić i Ištvan Lazar.
Upravni odbor Dečjeg vrtića „Labud Pejović“ čine Eleonora Nemeš, Maria Senti i Sanja Nikolić (sve u ime lokalne samouprave).
Na sednici Skupštine opštine konstatovana je ostavka odbornice Jelene Brankov Čerevicki (DS), a njeno mesto zauzela je Katalin Mužlai (DS).

K.D.F. i LJ.M.

Put između Bečeja i Petrovog Sela
Treba da bude rekonstruisano 2 kilometra

Predsednik opštine Vuk Radojević (SNS) je na sednici Skupštine opštine u subotu saopštio da su predstavnici JP Putevi Srbije obećali nastavak rekonstrukcije regionalnog puta između Bačkog Petrovog Sela i Bečeja početkom avgusta. Nedavno je rekonstruisano svega 300 metara puta, a od 1. avgusta, u roku od 45 dana, treba da bude urađeno dva kilometra, a naredne godine još 1,8 kilometara puta.

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija