SVM i SNS zatražili vanredni uvid u izborni materijal: Incident tokom kontrole spisa

  18 maj 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon objavljivanja rezultata opštih izbora u Srbiji, koji su održani 6. maja, predstavnici pojedinih političkih partija i koalicija su izrazili sumnju u njihovu regularnost, navodeći da je bilo krađe glasova i zatražili poništenje izbora na svim nivoima. U međuvremenu je iz Tužilaštva u Beogradu saopšteno da je utvrđeno da krađe glasova nije bilo (ukraden je džak sa izbornim listićima, nakon prebrojavanja glasova).

Doduše, u nekim opštinama i gradovima na pojedinim izbornim mestima su zbog prigovora na izborni tok, većinom na lokalnom nivou, izbori bili ponovljeni prošlog vikenda.
U Bečeju su predstavnici dve izborne liste, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpske napredne stranke (SNS) prošlog petka od Opštinske izborne komisije tražili vanredan uvid u izborni materijal, kada je u maloj sali gradske kuće, gde je radila izborna komisija, došlo do incidenta.
Prema rečima predsednika Opštinske izborne komisije Srđana Gligorića, do incidenta je došlo kada je zamenik člana biračkog odbora SNS-a Goran Čimburović „počeo da organizuje i rukovodi radom Opštinske izborne komisije“. Gligorić je objasnio da su vanredni uvid u izborni materijal prvo zatražili predstavnici SVM-a, a malo kasnije i predstavnici SNS-a, te da je Opštinska izborna komisija i jednima i drugima to omogućila.
„Organizovali smo rad tako da su dve grupe, članovi komisije i politički predstavnici iz obe od ovih stranaka, paralelno kontrolisale izborni materijal, a ostali prisutni su to nadgledali da slučajno prilikom kontrole ne bude promene izbornog materijala. Oko 18 časova je došao zamenik člana izborne komisije iz SNS-a Goran Čimburović, napominjem da je u to vreme bio prisutan član komisije SNS-a i njegovo prisustvo nije bilo neophodno, ali sam dozvolio da i on bude prisutan, s obzirom na to da je bila delikatna situacija. U jednom trenutku on je počeo da organizuje i rukovodi radom Opštinske izborne komisije, te sam mu skrenuo pažnju da to ne radi, a potom je on počeo da viče na mene. Rekao sam mu da izađe iz sale, međutim, on to nije hteo. Bukvalno deset puta sam ga molio da izađe, zamolio sam i predstavnika SNS-a Vuka Radojevića da uredi da lice kojim on komanduje izađe napolje. To nije učinjeno i iz razloga očuvanja rada, reda i discipline pozvao sam policiju. Policijska patrola je došla za oko 20 minuta, za to vreme je Goran Činburović bio u sali, a neposredno pre dolaska policije je izašao. Obavestio sam policijsku patrolu o čemu se radi i zamolio ih da ne pišu nikakvu prijavu protiv njega, nego da obave razgovor sa njim i da na taj način utiču na to da komisija može da radi. Situacija se potom smirila i posao je obavljen do kraja“, rekao je Gligorić.
On je objasnio i da je SVM sa zahtevom za vanredni uvid u izborni materijal podneo i prigovor koji je bio neobrazložen i zakasneo, te je on odbačen. „SVM eventualno ima mogućnost da podnese žalbu Upravnom sudu, a nezvanično sam čuo da to neće učiniti. Moram još da napomenem i to da su među osobama koje su obavile uvid u izborni materijal bili Laslo Feher iz SVM-a i Svetlana Vuletić iz SNS-a, koji su inače ispred ovih stranaka članovi Opštinske izborne komisije i oni su jedni od najkvalitetnijih članova izborne komisije na koje sam se uvek oslanjao kad mi je trebala kvalitetna pomoć i dobar rad, tako da su praktično sad sami kontrolisali i svoj rad“, rekao je predsednik Opštinske izborne komisije.
Gligorić je rekao da nije bilo konkretnih sumnji SVM-a i SNS-a u regularnost izbora ni pre, ni nakon vanrednog uvida u izborni materijal, niti je bilo prigovora i žalbi nakon uvida u izborni materijal, kao i da „nije data nijedna primedba ni u jednom zapisniku o radu biračkog odbora, tako da su sa tačke gledišta izborne komisije izbori u Bečeju protekli perfektno i svi su imali uvid u sve i naknadni uvid u sve“.
U želji da čujemo i drugu stranu pozvali smo Gorana Čimburovića koji je rekao da ne želi da da bilo kakav komentar.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija