Planovi Doma zdravlja: Za opremanje specijalističkih službi 15.000 evra

  27 januar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„S obzirom na ekonomsku krizu u 2011. godini, nismo imali velikih ambicija kada je reč o obnavljanju opreme, a nije ni bilo posebne potrebe za tim jer je ranijih godina to u bečejskom Domu zdravlja urađeno i on je dosta dobro opremljen. Zato nam je osnovni cilj bio da održimo i očuvamo i ljudske resurse i opremu. Međutim, oprema je živ mehanizam koji se kvari i brzo zastareva i morali smo da držimo korak sa vremenom i da ulažemo u dalje opremanje, tako da je u toku prošle godine za te namene potrošeno oko sedam miliona dinara. Iako nismo imali velike planove, za nas je to veoma značajna cifra i zahvaljujem se svima koji su nam pomogli da održimo sistem na postojećem nivou“, rekao je Siniša Šijačić, direktor Doma zdravlja u Bečeju na konferenciji za novinare u utorak.

Novinarima je rečeno da je u saradnji sa lokalnom samoupravom i novcem iz opštinskog budžeta kupljen savremeni ultrazvučni aparat za ginekologiju i intrakavitalna sonda. Vrednost tih aparata je 3.100.000 dinara. Sredstvima iz budžeta Doma zdravlja nabavljen je hematološki aparat u vrednosti od 1.600.000 dinara, zatim dva EKG aparata za 362.000 dinara, koagulometar za laboratoriju u vrednosti od 176.000 dinara i elektrokauter po ceni od 220.000 dinara. Direktor Doma zdravlja je objasnio da je elektrokauter savremena vrsta skalpela koji je prvenstveno namenjen hirurzima koji su angažovani u bečejskom Domu zdravlja, ali i za potrebe ginekologije, oftalmologije, otorinolaringologije, tako da pacijenti ne moraju za sve da idu u Novi Sad ili Vrbas, već se neke hirurške intervencije mogu da se urade i u Bečeju. Za raznu prateću opremu i inventar koji je neophodan za funkcionisanje zdravstvene ustanove, takođe od sredstava Doma zdravlja, potrošeno je 700.000 dinara. Dom zdravlja dobio je i donacije, „Laki print“ iz Bečeja i „Pan-star“ iz Novog Sada su donirali dva profesionalna inhalatora. Inhalatori mogu da se dezinfikuju i kontinuirano rade, a to pomaže u radu pre svega Dečjeg dispanzera, jer je to sve češća metoda u terapiji problema disajnih organa. Firma Sojaprotein je omogućila Domu zdravlja kupovinu aparata za elektroterapiju za Jodnu banju, čija je vrednost oko 280.000 dinara. Taj aparat radi pet vrsta elektroterapije i odjednom može da se primenjuje na dva pacijenta, što omogućava znatno viši kvalitet i nivo usluga prema pacijentima.

Šijačić je istakao i da je u Domu zdravlja uvođenje informacionog sistema počelo 2005/2006. godine i da je taj sistem danas kompletiran i u funkciji, a za njegovo osavremenjavanje je prošle godine Dom zdravlja u okviru DILS projekta Ministarstva zdravlja, dobio 40 kompjutera, 40 monitora, 20 štampača i 20 bar-kod čitača, dok je za servere i drugu dodatnu opremu iz budžeta Doma zdravlja obezbeđeno 350.000 dinara. „Informacioni sistem je problem i pacijentima i zaposlenim radnicima jer se mnogo vremena gubi na administrativne poslove. Nažalost nije izglasan zakon da i u zdravstvu važi elektronski potpis, tako da mi još uvek moramo da vodimo paralelne kartone, i klasične i elektronske. Imali smo tehničkih problema prilikom uvođenja novog softvera za nove elektronske kartone, to prilagođavanje je trajalo mesecima, što su, nažalost, i pacijenti osetili, ali sada je to završeno i nadam da takvih problema više neće biti jer imamo dobru opremu, dobro umrežavanje, zaposleni su sve bolje obučeni, još da se ukine paralelno vođenje kartona i tada će efikasnost doći do izražaja. Nadam se da će to biti ove godine“, rekao je Šijačić i dodao da je u toku prošle godine urađeno i optičko umrežavanje, tako da je sada petnaest objekata pri Domu zdravlja umreženo.
Što se planova za 2012. godinu tiče, novinarima je rečeno da do kraja februara Dom zdravlja treba da dobije u okviru donacije iz Evropske unije preko Ministarstva zdravlja dva vozila za službu kućnog lečenja. U saradnji sa lokalnom samoupravom planirana je nabavka novog sanitetskog vozila do kraja godine. Direktor Doma zdravlja je rekao da je ove godine, takođe u saradnji sa lokalnom samoupravom, planirano i opremanje specijalističke službe, prvenstveno oftalmologije i otorinolaringologije, a za te potrebe bi trebalo obezbediti oko 1,5 milion dinara. Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi planiraju i intenziviranje aktivnosti u cilju prevencije karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija