U Galeriji „Krug“: Plakatima protiv nasilja nad ženama

  28 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta prošlog četvrtka otvorena je izložba „Plakatima protiv nasilja nad ženama“ koja je rezultat saradnje Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Na izložbi je govorila direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački, koja se zahvalila svima koji su došli na izložbu i na taj način pružili podršku naporima „svih nas koji pokušavamo da ukažemo na oblike i rasprostranjenost nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja i samim tim da činimo korake na njegovom suzbijanju“.
Izložba je rezultat nagradnog konkursa koji je Zavod za ravnopravnost polova raspisao povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u decembru 2010. godine, sa namerom da uključi studente i studentkinje Akademije umetnosti na Odseku likovne umetnosti i Filozofskog fakulteta na Odseku za medijske studije u Novom Sadu u kampanju protiv nasilja nad ženama imajući u vidu sve alarmantne i bizarne posledice nasilja i da na taj način Zavod da svoj doprinos pokrajinskoj strategiji za suzbijanje nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.
„Svi vi znate, iz svog okruženja, iz medija, iz raznih istraživačkih rezultata, da je nasilje nad ženama jedan od najraširenijih i, kako kaže bivši sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan, jedan od najsramnijih vidova kršenja ljudskih prava koji ne poznaje geografske, kulturne i društvene granice. Smatrali smo da studenti i studentkinje mogu svojim umetničkim potencijalima vrlo efikasno da promovišu nenasilje i poštovanje ljudskih prava kao životni model. Smatrali smo da sve mehanizme i sve društvene grupe treba da podstaknemo da se uključe u temu i na našu radost oni su to prihvatili i zahvaljujem im se na tome. Zahvaljujem se i predsedniku opštine koji je prihvatio da otvori izložbu plakata. Imali smo tu okolnost da u svim gradovima ovu izložbu otvaraju predsednici opštine ili predsednici Skupštine opštine i to je jedna važna poruka, da kreatori lokalnih politika prepoznaju ovu temu kao prioritet zajednice. Mislim da je to optimistično, kao što je optimistično i to što je Nobelova nagrada za mir ove godine dodeljena trima ženama, jedna od njih je predsednica Liberije, a druge dve su aktivistkinje za ženska prava, iz Liberije i iz Jemena“, rekla je Šijački.
Predsednik opštine Peter Knezi je rekao da mu je ukazana čast time što je pozvan da otvori ovu izložbu i zahvalio se Zavodu što je Bečej uvrstio u spisak gradova u kojima gostuje izložba, i omogućio građanima da vide dela koja tretiraju ovu ozbiljnu temu. Knezi je rekao i da se u Bečeju uskoro očekuje usvajanje opštinske odluke o formiranju opštinskog tela koje će brinuti o ravnopravnosti polova.
Na izložbi je prikazano 19 plakata 18 autorki i autora, a prate je šest radijskih paketa na istu temu koje su kreirali i snimili studenti i studentkinje sa Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, koji će biti emitovani na lokalnoj radio-stanici.
Izložba „Plakatima protiv nasilja nad ženama“ krenula je na svoje putovanje po Vojvodini iz hola Vlade Vojvodine u junu mesecu. Prva stanica je bilo Pančevo, zatim Ruma, Zrenjanin, od 20. do 26. oktobra izložba je prikazana u Bečeju, a potom se seli u Kikindu i Suboticu. „Putovanje“ plakata biće završeno u centru Novog Sada u vreme međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ od 25. novembra do 10. decembra.
Pored toga posetioci izložbe su imali mogućnost da glasaju za plakat koji im se najviše dopao i za koji smatraju da nosi najjaču poruku, a autor ili autorka plakata koji bude imao/la najviše glasova dobiće novčanu nagradu.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija