Izložba pronalazaka i inovacija: Misli globalno - deluj lokalno

  07 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proteklog vikenda u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta Bečejci su bili u prilici da vide razne izume i patente na međunarodnoj izložbi pronalazača Bečej - IDEJA 2011, koju šesti put organizuje Klub stvaralaca i inovatora Društva intelektualaca „Braća Tan“ iz Bečeja.

Izložbu je otvorio predsednik Kluba stvaralaca i inovatora Tibor Šipoš, koji je rekao da je cilj izložbe da podstiče stvaralački duh pre svega mladih. „Na izložbi mogu videti koliko toga još ima što može i bolje i lepše uraditi, i neka ova izložba bude podsticaj za razmišljanje ne samo mladima, nego svima koji imaju korisne ideje za inovacije svega što nam je potrebno u svakodnevnom životu“, rekao je Šipoš i izrazio zadovoljstvo što je prisutan i predstavnik kluba inovatora iz Subotice Laslo Vereb, inače Bečejac, zahvaljujući kojem je pre sedam godina uspostavljena saradnja sa udruženjem stvaralaca „Ideja klub 13“ iz Mađarske, koja se razvija i širi preko granica, tako da pored zajedničkog nastupa u Mađarskoj i Srbiji, izložbu inovacija su organizovali i u Hrvatskoj i Slovačkoj, a na proleće je u planu gostovanje u Rumuniji.
Posetiocima su se obratili i predsednik kluba inovatora iz Mađarske Zoltan Nađ i predsednik Društva intelektualaca „Braća Tan“ Atila Ferenc, koji je između ostalog rekao da je slogan izložbe „Misli globalno - deluj lokalno“ i napomenuo da su u toku pregovori oko obnove spomen kuće braće Tan i da se nada da će izložba iduće godine biti organizovana u njoj.
Svoje ideje i patente, od „olakšanih ploča“ za građevinsku industriju, proizvoda za izolaciju kuća od ekološki prerađene ovčije vune, gotovih toplih elementa za oblaganje kuća, preko sabijanja tla tehnikom „SOLI-CONS“, kontrolora strujanja vazduha za let aviona, aparata za električno viklovanje, inoviranog protočnog grejača vode, zatim agronomije bez zemlje sistemom hidroponije, inovacija u pčelarstvu, novih tehnologija za postizanje utiska mape na krznenim kožama i krema za negu tela od lekovitog bilja, do modnog nakita stvorenog kukičanjem i kreativnih igračaka za razvoj od drveta i još mnogo toga, predstavilo je dvadeset inovatora iz udruženja stvaralaca iz Mađarske, Hrvatske, Subotice, Novog Sada, Petrovaradina, Čelareva, Beograda, Jagodine, Bačkog Petrovog Sela, Bečeja i drugih mesta.

Ideja za traženje ideja

Na štandovima izlagača mogla se videti i jedna vrlo zanimljiva ideja za traženje ideja. Slika dovoljno govori i sama za sebe. A odmah uz to, na panou bile su prikazane fotografije s pratećim tekstovima o mladima u svetu koji svoje slobodno vreme koriste na kreativan način kao radioamateri, avio-modelari, astronomi amateri, kao i mladih iz Bečeja, uz apel da se ponovo oživi „Narodna tehnika“ koja je okupljala amatere entuzijaste iz raznih oblasti. Neki će reći da je kritika na mestu, drugi će se osećati pogođenim, sve u svemu ko razume - shvatiće.

Pažnju najmlađih posetilaca privukli su parni automobili koji su bili parkirani ispred Gradskog pozorišta, pogotovo što im je bilo dozvoljeno da „upravljaju“ njima.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija