Novosti u Domu zdravlja: Kućno lečenje i nega pacijenata

  15 oktobar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Domu zdravlja se pokreće nova vrsta usluga - kućno lečenje i nega pacijenata. Prema rečima direktora zdravstvene ustanove Siniše Šijačića, ovakav vid zdravstvene usluge je planiran da se uvede još 2005. godine s obzirom na to da u Bečeju većinski deo stanovništva čini starija populacija kojoj su te usluge neophodne.

„Novina u radu Doma zdravlja koja bi trebala da zaživi do kraja 2010. godine (u toku novembra) je uvođenje odeljenja kućnog lečenja i nege pacijenata koje će biti oformljeno pri opštoj službi. Do sada je dobar deo tih poslova radila hitna služba“, rekao je Šijačić.
Prema njegovim rečima, u toku su pripremne radnje za formiranje i osposobljavanje odeljenja za kućno lečenje i negu pacijenata, koje će biti namenjeno isključivo nepokretnim i ležećim pacijentima u Bečeju. Za sada će ove usluge biti besplatne uz uslov da pacijent ima overenu zdravstvenu knjižicu, a prema mišljenju direktora Doma zdravlja, verovatno će tako biti i ubuduće: „Biće određene tri medicinske sestre i tehničar koji će pokrivati Bečej i dve sestre u selima, po jedna u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, gde je ovo funkcionisalo i do sada. Najmanje jedan od njih će raditi svakog dana od 7 do 19 časova, daće terapiju na terenu nepokretnim i ležećim pacijentima, infuziju i slično, a po potrebi će sa lekarom obilaziti i pregledati te pacijente. Ova usluga se ne odnosi na pacijente koji su stari, pa se teško kreću, nego samo na nepokretne pacijente. Takođe će biti određen deo dana kada će pacijenti ili njihovi članovi porodice zakazivati posetu, odnosno kada se prijavljuje da li nepokretni pacijent ima temperaturu ili neke druge zdravstvene tegobe, dakle sve što nije hitan slučaj, a u vezi sa tim će se pacijent ili njegova rodbina dogovarati sa svojim izabranim doktorom i odrediće termin kada će on otići na teren kod pacijenta. Što se tiče hitnih slučajeva, to će funkcionisati kao i do sada, u takvim situacijama na teren izlazi hitna služba. Pretpostavljamo da će u početku biti zabuna, da na primer pacijenti neće znati odmah da procene šta je hitan slučaj“, rekao je direktor Doma zdravlja.
Pored već postojećih brojeva telefona biće uveden i direktan broj za kartoteku gde će se obavljati prijavljivanje i zakazivanje poseta na terenu, koje će izabrani lekar raditi pre ili posle radnog vremena.
Šijačić je rekao da će za potrebe odeljenja kućnog lečenja i nege lokalna samouprava finansirati nabavku jednog putničkog vozila.
On je apelovao na sve građane koji do sada nisu odabrali svog lekara, a to je pretežno populacija između 20 i 40 godina, koja je po pravilu zdrava, da to učine. Podsetimo, izabranog lekara pacijent može da menja jednom godišnje na početku godine (u januaru) i jednom u toku godine iz bilo kog razloga.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija