S godinu dana zakašnjenja: Rekonstrukcija Petrovoselskog puta

  10 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šesti dan septembra će verovatno biti upisan crvenim slovima u kalendare građana Bačkog Petrovog Sela, jer je tog dana ove godine, nakon dugotrajnog iščekivanja, počela rekonstrukcija dela regionalnog puta R-122 između Bačkog Petrovog Sela i Bečeja.

Prošle godine, negde u ovo vreme, direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak je „na licu mesta“, u Bačkom Petrovom Selu, obećao da će „u ponedeljak“ započeti rekonstrukcija dela puta – 3 kilometra od ukupno 9.
Na taj famozni ponedeljak čekalo se godinu dana. Ovog ponedeljka, 6. septembra, Drobnjak nije bio „na licu mesta“, ali jesu čelnici opštinske vlasti, predstavnici koalicije „Za evropsku opštinu Bečej“, Budislav Medurić, zamenik predsednika opštine, Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine, Marjan Radičević i Dragan Mesaroš, članovi Opštinskog veća.

Obećanje i realnost

Mada je direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak prošle godine rekao da će za rekonstrukciju 3 kilometra Petrovoselskog puta biti potrošeno „80-90 miliona dinara, jer ceo asfalt mora da se skine i da se napravi donji sloj i novi asfalt“, čini se, da neće biti aktuelni baš toliko „dubinski“ radovi na 3.000 metara.
Naime, istina je da je izvođač radova, preduzeće „Vojvodinaput-Bačkaput“ dobilo nalog da rekonstruiše oko 2,5-3 kilometra puta, ali, kako je rekao Srđan Pejin, šef gradilišta: „Jedan deo se samo virgeniše (struganje oštećenih slojeva asfalta) i rade se novi slojevi asfalta, a na većoj deonici se radi i zamena materijala (posle struganja asfalta menja se oštećeni materijal i potom se asfaltira). Dobili smo nalog da radimo na ovih 2,5-3 kilometra, a radovi bi trebali da budu završeni polovinom oktobra, ukoliko vremenski uslovi dozvole“.

Medurić je rekao da dugo najavljivana rekonstrukcija puta počinje da se realizuje, i naglasio da za taj posao „smo mi, kao politički deo vladajuće koalicije, preuzeli odgovornost iako je to u ingerenciji republike. Imali smo vrlo dugo i uporno lobiranje i sada vidite da su iza nas mašine koje su počele rekonstrukciju puta. O kvalitetu postojećeg puta i o potrebi rekonstrukcije ne bih govorio, to svi građani Petrovog Sela znaju, ali bih želeo da kažem da je za ovaj deo posla odvojeno 65 miliona dinara, i u prvoj fazi biće rekonstruisano oko 3 kilometra. Očekuje se, ako ne bude nepredviđenih problema da će rekonstrukcija biti završena do polovine oktobra. Da se ovaj posao realizuje, pomogli su, i moram da im se posebno zahvalim, direktor JP ’Putevi Srbije’ i pogotovo Dragica Tošić, članica Upravnog odbora tog preduzeća i Momčilo Milović, direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Pokušali smo da obezbedimo sredstva za ceo put, međutim, sva mobilna sredstva su usmerena na Koridor 10, i smatram da je veliki uspeh da smo uspeli da obezbedimo i rekonstrukciju polovine puta. Nadam se da ćemo preostali deo puta završiti na proleće“.
Jovanović je istakao da je Petrovoselski put jedna od najneuralgičnijih tačaka u opštini Bečej i da će se deo problema (puta) rešiti.
Upitan zašto kasni ostvarenje obećanja direktora JP „Putevi Srbije“ Zorana Drobnjaka, jer je on rekonstrukciju dela puta R-122 obećao za prošlu godinu, Medurić je odgovorio da „su ’Putevi Srbije’ imali problem s likvidnošću, i sad je ovo izuzetno teško izlobirano, jer je zahtev države da se sva sredstva upute u izgradnju Koridora 10 i baš iz tih razloga sam se zahvalio tim ljudima koji su mnogo uradili da mimo tih zahteva koji imaju, preusmere ovaj deo sredstava“.

K.D.F.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija