Za mesec dana potrošeno više nego cele prethodne godine: Službena putovanja opštinara

  04 jun 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinskim funkcionerima i njihovim šoferima prošle godine isplaćeno je 1.649 evra za putne dnevnice u inostranstvu, a troškovi njihovih službenih putovanja u zemlji bili su 64.678 dinara.

Osim funkcionera putovali su i zaposleni u Opštinskoj upravi. Troškovi njihovih službenih putovanja (52 osobe) prošle godine bili su 617.664 dinara, prema podacima iz dokumenata koje smo dobili od Opštinske uprave.
Od Opštinske uprave tražili smo podatke o tome koliko su funkcioneri - Peter Knezi, predsednik opštine, Budislav Medurić, zamenik predsednika opštine, Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine, članovi Opštinskog veća Ilona Varnju, Đerđ Ric, Ištvan Ačai, Dragan Mesaroš, Dušan Radivojević, Marjan Radičević, Andraš Boja i Šandor Pal, Edvin Ferenc, saradnik na protokolarnim poslovima i Andrea Galgo Ferenci, zadužena za projekte - tokom 2009. godine boravili na službenim putovanjima u zemlji i u inostranstvu, koliko su trajali njihovi službeni putevi, kada, gde i zašto su putovali i koliko su iznosile putne dnevnice koje su dobili za svaki put pojedinačno, te da li im je organizator ili domaćin platio smeštaj na putovanjima. Ipak, deo tih podataka (svrha puta, svaki put pojedinačno, da li je organizator ili domaćin snosio troškove smeštaja) nismo dobili.
U dobijenoj dokumentaciji o troškovima službenih putovanja (dnevnice i/ili ostali troškovi) u zemlji navodi se da je tokom 2009. godine Draganu Mesarošu isplaćeno 5.480 dinara, Marjanu Radičeviću 2.675 dinara, Endreu Sabou (više nije član Opštinskog veća) 9.137 dinara, Goranu Sadžakovu (više nije direktor Eko fonda) 480 dinara, Budislavu Meduriću 4.320 dinara, Andrašu Boji 3.017 dinara, Slobodanu Borojeviću (odbornik u lokalnom parlamentu) 8.800 dinara, Ildiki Nađ (zamenica predsednika Skupštine opštine) 1.900 dinara, Angeli Slavić (koordinatorka za romska pitanja) 480 dinara, a za grupna putovanja potrošeno je 28.389 dinara. To je ukupno 64.678 dinara. Ovi podaci ukazuju na to da ostali opštinski funkcioneri – pre svega predsednik opštine i predsednik Skupštine – nisu putovali nigde ili nisu naplatili dnevnice, međutim, iskustvo kazuje da jesu putovali mnogo puta, jer se novinarima često dešavalo kada su ih tražili u opštini, da im je rečeno da se nalaze na službenim putovanjima.
Izveštaj dobijen od Opštinske uprave o putovanjima funkcionera u inostranstvo tokom 2009. godine, unekoliko je opširniji od izveštaja o putovanjima u Srbiji. Prema tome, Dušan Jovanović je bio u Italiji (Modena) i isplaćeno mu je 210 evra (4,5 dana), a potom je boravio u Mađarskoj (Harkanj) i plaćeno mu je 50 evra (2 dana).
Peter Knezi je bio na 5 službenih putovanja, u Mađarskoj, u Seksardu, pola dana, pa jedan dan, potom još dva dana, u Segedinu, jedan dan, i u Slovačkoj (Galanta) 3 dana, ali se navodi da mu nisu isplaćene dnevnice.
Andraš Boja je jednom putovao u Mađarsku (u Seksard) i nije mu plaćena dnevnica.
Ilona Varnju je putovala u Mađarsku, u Harkanj, kada joj je plaćeno 52 evra (2 dana) i u Šatoraljaujhelj (3 dana), ali joj nije plaćeno ništa.
Edvin Ferenc je putovao u Crnu Goru (Bečići) i plaćeno mu je 82 evra (5 dana), i dva puta u Mađarsku, oba puta u Segedin, ali samo mu je jednom plaćeno 52 evra (po jedan dan).
Adil Husanović (šofer) bio je u Crnoj Gori (Bečići) i plaćeno mu je 82 evra (5 dana) i u Mađarskoj (Segedin), kada mu je plaćeno 52 evra (1 dan).
Jelena Živkov Aksin (sekretarica predsednika opštine), kao i Miomira Bajić (PR menadžerka opštine), takođe su bile u Crnoj Gori (Bečići) i plaćeno im je po 82 evra (5 dana).
Andrea Galgo Ferenci boravila je u Austriji (Grac) i plaćeno joj je 87 evra (3 dana), u Mađarskoj, u Budimpešti, kada je dobila 130 evra (2 dana), u Seksardu, kada joj je plaćeno 175 evra (3 dana), u Segedinu, tada je dobila 52 evra (1 dan) i još dva puta u Segedinu, za šta joj nije isplaćeno ništa.
Vesna Živković (opštinska javna pravobraniteljka) putovala je u Crnu Goru (Budva) i plaćeno joj je 143 evra (5 dana).
Pal Šandor bio je u Slovačkoj (Galanta), tada mu je plaćeno 46 evra (3 dana) i u Mađarskoj, u Harkanju, kada mu je plaćeno 50 evra (2 dana) i u Budimpešti, kada je dobio 130 evra (2 dana).
Ljubomir Pavlović (predstavnik Naftagasa) putovao je u Galantu (Slovačka) i plaćeno mu je 46 evra (3 dana), a na isto mesto je putovao i Zoran Stojšin (tada direktor Toplane), a i njemu je plaćeno 46 evra (3 dana).
Vidi se da su neki sasvim lepo zaradili od službenih putovanja.
Sve u svemu, prema podacima Opštinske uprave, prošle godine su lokalni funkcioneri za putovanja u Srbiji i u inostranstvu dobili ukupno nešto više od 2.200 evra na ime dnevnica i/ili „ostalih troškova“ (što može biti plaćanje parkinga, garaže, ne navodi se).
U vezi sa putovanjima funkcionera „pada u oči“ da su suviše malo putovali, pre svega u Srbiji, ili nisu naplaćivali dnevnice, ili je nešto drugo posredi, jer samo u martu mesecu ove, 2010. godine, troškovi putovanja predsednika opštine, članova Opštinskog veća i Skupštine opštine bili su 66.852 dinara (službena putovanja u zemlji 28.500 dinara i to su uglavnom troškovi benzina, bez plaćenih dnevnica, i službena putovanja u inostranstvo 38.352 dinara). To je više od iznosa koji su za domaća putovanja potrošili u toku cele prošle godine.
Zato je logično da se postavi makar ovo pitanje: zašto funkcioneri putuju mnogo više u 2010. godini, nego prethodne godine?
O tome kakvu korist od njihovih putovanja imaju građani Bečeja, drugom prilikom.

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija