Zbor građana Bačkog Gradišta o vodosnabdevanju: Tehnička voda pokrenula bujicu problema

  21 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Građani Bačkog Gradišta su se udružili i oformili Grupu građana – Građanska inicijativa kako bi uneli izmene u ugovor koji stanovnici zaključuju sa Vodokanalom, jer je ovo javno preduzeće od 1. januara od Mesne zajednice preuzelo posao snabdevanja vodom naseljenog mesta.

Građani su postigli dogovor sa Vodokanalom da se isprave pojedine tačke ugovora, međutim, i dalje postoji dug domaćinstava od oko 7 miliona dinara prema Mesnoj zajednici, koji bi trebao da se plati.
Građani su pre nekoliko dana predali opštini i Vodokanalu zahtev za izmenu ugovora o vodosnabdevanju – peticiju je potpisalo 800 građana, a 650 njih je zatražilo i smenu Saveta i sekretara Mesne zajednice Bačko Gradište.
Potom, prošlog petka, stanovnici Bačkog Gradišta su na sastanku građana sa predstavnicima opštine i Mesne zajednice u Jankovićevoj sali, predočili i niz drugih problema. Njih oko stotinu želelo je da dobije odgovore na pitanja o tome dokle će Vodokanal snabdevati selo tehničkom vodom; zašto je u ugovoru koji treba da zaključe sa Vodokanalom predviđeno pribavljanje tehničke dokumentacije, a rečeno im je da se ta dokumentacija neće tražiti za već izgrađene kuće, samo za novogradnju; da li je obavljeno ispitivanje kvaliteta vode u Bačkom Gradištu (gas i arsen u vodi); zašto se uslovljava plaćanje duga za vodu Mesnoj zajednici, kada postoji osnovana sumnja da vodomeri godinama nisu očitavani na „pravi način“, desilo se, recimo, da je Mesna zajednica građanima slala račune za vodu s netačnim obračunom potrošene vode. Postavljeno je i pitanje o tome kako je Mesna zajednica potrošila novac koji su građani platili za potrošenu vodu, ali je bilo reči i o Gradištancima koji su oboleli od raka i to je dovedeno u vezu s kvalitetom vode, o „uticaju“ septičkih jama na bunare, a postavljeno je i pitanje zašto Mesna zajednica duguje 5 miliona dinara Elektrovojvodini itd.
Burnom dvoipočasovnom zboru građana prisustvovali su predsednik opštine Peter Knezi, njegov zamenik Budislav Medurić, član Opštinskog veća Dragan Mesaroš, sekretar Mesne zajednice Peter Zoltan, zaposleni u Mesnoj zajednici Milan Kaćanski i član Saveta Mesne zajednice Vladimir Jovanović. Na zboru, mada su bili pozvani, nisu se pojavili ostali članovi Saveta, niti njegov predsednik Laslo Feher.
Peter Knezi i Peter Zoltan pokušali su da odgovore na pitanja građana, ali nisu rekli kako je Mesna zajednica trošila novac koji je ubirala od građana za vodu.
Na zboru je Srđan Mitrović, član Građanske inicijative, informisao građane o ugovorima koje treba da potpišu sa Vodokanalom o vodosnabdevanju, ističući da je postignuta neka vrsta dogovora
sa predstavnicima Vodokanala i opštine, te da je Građanska inicijativa učinila sve što je u njenoj moći.

Zakon i propisi

Peter Knezi je pokušao da opiše aktuelnu situaciju u vezi sa vodosnabdevanjem i buduće planove opštine i Vodokanala. Najviše negodovanja izazvalo je njegovo objašnjenje o tome zašto u ugovoru, koji građani treba da potpišu o vodosnabdevanju sa Vodokanalom, stoji da treba da pribave tehničku dokumentaciju, ali da taj član ugovora neće biti poštovan. Prema rečima predsednika opštine, propisi nalažu pribavljanje te dokumentacije, jer bez toga, po zakonu, niko ne može da se priključi na vodovod. Rekao je da je opština postigla dogovor sa Vodokanalom da odredba o pribavljanju dokumentacije ostane u ugovoru, ali prilikom priključivanja postojećih zgrada na vodovod (ne i nove gradnje), ta dokumentacija neće biti tražena od stanovnika Bačkog Gradišta i Bačkog Petrovog Sela. „Ugovori, kako ih je Vodokanal ponudio, ispravni su, dakle moraju da budu takvi, ali druga je stvar da li ćemo - a nećemo - forsirati pribavljanje te dokumentacije, jer je takav dogovor. Ne možemo da odustanemo od te odredbe zato što nam zakon to propisuje, ali ga sigurno nećemo primenjivati“, objasnio je predsednik opštine.

„Birajte me ponovo“

Takvo objašnjenje predsednika opštine izazvalo je reakciju građana koji su konstatovali da je tu reč o „zaobilaženju“ propisa, te je predsednik opštine upitan šta će se desiti sa „dogovorom“ o nepribavljanju dokumentacije ukoliko nakon sledećih izbora neko drugi postane predsednik opštine i predstavnik naredne opštinske vlasti pogleda ugovore koje su građani Bačkog Gradišta zaključili sa Vodokanalom i zatraži od njih dokumentaciju koja je predviđena ugovorima. Logična je pretpostavka da ta nova vlast neće prihvatiti objašnjenje građana da im je prethodni predsednik opštine rekao da se ta dokumentacija neće tražiti od njih.
Knezi je odgovorio i na ovo pitanje: „Da vam odgovorim u tom stilu kako ste pitali: birajte me ponovo za predsednika i nećete imati taj problem“.
Tada je u Jankovićevoj sali nastao haos i svi su pričali uglas, pa je usledilo dodatno objašnjenje Knezija, koji je rekao da će tehnička dokumentacija postojati, ali je neće pribavljati građani naseljenih mesta, već će opština poraditi na tome da dokumentacija bude obezbeđena Vodokanalu.

Kvalitet i arsen

Bilo je reči i o kvalitetu vode i o tome da je Mesna zajednica Bačko Gradište (ali i MZ Bačko Petrovo Selo), slično kao i u drugim naseljenim mestima u Srbiji, decenijama unazad nelegalno obavljala posao snabdevanja vodom. Po propisima opština je nadležna da građanima obezbedi snabdevanje vodom. U Bečeju se to obezbeđuje preko JP Vodokanal, a taj posao je Vodokanal početkom ove godine preuzeo i u naseljenim mestima Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište.
Što se tiče kvaliteta vode, objasnio je Peter Knezi, u vodovodnoj mreži u Gradištu je neka vrsta arteske vode, a ona ne može da se hemijski čisti, jer postaje otrovna i zato treba da se obezbedi bela voda. „Najbitnije što planiramo ove godine, ako nam bog pomogne malo, da izbušimo još jedan bunar bele vode i onda će se sa dva bunara pustiti bela voda u sistem i ona će moći da se obradi kako bi se obezbedila kvalitetna voda. Što se tiče tehničke vode, po propisima sva voda koja nije iz fabrike vode koja postoji u gradu Bečeju, zove se tehnička voda, ali to ne znači da to nije pitka voda“, rekao je Knezi.
O budućnosti vodosnabdevanja na teritoriji opštine, rekao je da je Vodokanal napravio projekat koji predviđa snabdevanje vodom grada i naseljenih mesta, a realizacija tog projekta koštala bi oko 6 miliona evra.
Tada je predsedniku opštine postavljeno pitanje da li je moguće građanima Bačkog Gradišta obezbediti cisternu sa pijaćom vodom, jer nemaju svi para da kupuju flaširanu vodu. On je rekao da je sekretar Mesne zajednice, kada je pronađen arsen u vodi, tražio cisternu s vodom od vatrogasaca, ali vatrogasci nisu mogli da obezbede cisternu.

Neplatiše i platiše

U Bačkom Gradištu ozbiljan je problem što deo građana godinama nije plaćao vodu koju je trošio. Zato je dug prema Mesnoj zajednici danas 7 miliona dinara. Bilo bi interesantno znati ko su oni koji nisu plaćali vodu, dok su drugi uredno plaćali svoje dugove. Jedan decenijski neplatiša je objasnio zašto nije plaćao račune za vodu Mesnoj zajednici, rekavši, između ostalog, da po računici nadležnih iz Mesne zajednice njegovo domaćinstvo je trošilo vodu u enormnim količinama, što nije tačno, a njegove račune su u Mesnoj zajednici retko želeli da isprave, a potom, kazao je neplatiša, ispostavilo se da se njegov vodomer okreće unazad, jer je recimo u avgustu mesecu stanje na vodomeru
bilo veće nego u septembru.

Mora da se plati

Predstavnik Vodokanala Jožef Bata je u vezi sa naplatom potrošene vode apelovao na građane da potpišu ugovore sa Vodokanalom i da plaćaju vodu. „Vodokanal je od početka godine, kada je preuzeo posao snabdevanja vodom u Bačkom Gradištu, uložio više od milion dinara, i do sada smo inkasirali samo 365.000 dinara, znači da smo već u gubitku. Još mnogo toga treba da uradimo, ali bez naplate vode to je nemoguće. Pokrenuli smo beli bunar, tu smo uložili više od 100.000 dinara, račun za struju je skoro 400.000 dinara za četiri meseca, a od naplate vode ne možemo da pokrijemo ni troškove struje. Moraju ljudi da shvate da se voda mora plaćati“.

Kako radi Savet?

Vladimir Jovanović, član Saveta Mesne zajednice, govorio je o teškoćama u radu Saveta, o načinu trošenja novca iz pokrajine (bez raspisane javne nabavke) za obnovu prošle godine porušenih nadgrobnih spomenika, na šta mu je sekretar Mesne zajednice Peter Zoltan odgovorio da u tom slučaju nije postojala obaveza raspisivanja javne nabavke, jer je bilo reči o interventnoj pomoći pokrajine.
Međutim, neka druga, mnogo ozbiljnija pitanja za sada su ostala bez odgovora. Ta pitanja je uz odobravanje prisutnih na zboru građana predsedniku opštine postavila Jelena Mitrović, predstavnica bačkogradištanskog ogranka Udruženja penzionera. Ona je konstatovala da Savet Mesne zajednice ništa nije uradio da bi rešio probleme građana i predložila je smenu članova Saveta. Navodimo samo neka od njenih pitanja: „Zašto je opština dozvolila da Mesna zajednica toliko duguje za struju i radi na crno? Šta je sa psima lutalicama, ko će platiti štetu napadnutim ljudima? Ko je srušio stub kapije na ulazu u dvorište Mesne zajednice? Kada će se sazidati novi stub? Zašto se koriste razne mašine Mesne zajednice u privatne svrhe? Gde je trimer čistač koji je nestao, njegova vrednost je 40.000 dinara, a kupio ga je NIS? Zašto je prodat motokultivator bez znanja Saveta Mesne zajednice? Gde je kapija koja treba da se postavi u dvorištu ove sale (Jankovićeva sala; prim. nov.) iako je dotični majstor dobio preko 30.000 dinara još pre dve godine za te radove? Zbog čega građani nisu s vremena na vreme obavešteni o tome šta se dešava u našoj Mesnoj zajednici? Građani prijavljuju bacanje smeća, divlje deponije, fekalije se prosipaju kantama na Bisernom ostrvu, bacaju se leševi uginulih životinja, a zbog čega inspektori ne rade svoj posao? Policija ne radi svoj posao, ukinuto je noćno dežurstvo, a to je raj za lopove. Dušan Radivojević (član Opštinskog veća zadužen za investicije; prim. nov.) je na Savetu Mesne zajednice pre dve godine obećao da će se asfaltirati sve ulice u selu, ali to nije realizovano. Zašto? Koliko je para potrošeno za renoviranje bioskopa, odnosno Doma kulture? Ko je odneo crep sa jedne strane krova bioskopa? Ko je i zbog čega naručio građevinski materijal koji stoji i sada u dvorištu Mesne zajednice i čije je to?“
Jelena Mitrović je na kraju zaključila: „Postoji još mnogo pitanja koja u svojoj pretpostavci sadrže mogućnost prekršajnog ili čak krivičnog dela i zahtevamo od opštine Bečej da formira komisiju koja će utvrditi činjenično stanje u Mesnoj zajednici Bačko Gradište, a o rezultatima obavestiti građane što pre“.

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija