Organizacija gluvih i nagluvih i opština organizuju: Kurs za gestovne prevodioce

  14 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Organizacija gluvih i nagluvih i opština Bečej drugi put po redu organizovaće kurs za gestovne prevodioce, koji je namenjen zaposlenima u Opštinskoj upravi, policijskoj stanici, pošti i Gerontološkom centru, ali i drugim građanima opštine koji žele da savladaju gestovni jezik.

Kurs će trajati oko dva meseca, a predavanja počinju 28. maja u maloj sali Skupštine opštine. Po završetku kursa polaznike očekuje polaganje za sertifikat poznavanja osnovnog gestovnog jezika (više od 700 znakova).
„Kurs za obuku poznavanja gestovnog jezika je veoma važan ne samo za polaznike, nego i za članove naše organizacije. Ovom obukom gluvim i nagluvim osobama biće omogućeno da i sa ’čujućim’ licima, koja će proći kurs, komuniciraju na kvalitetan način. Očekujem da imamo oko petnaest polaznika, jer je to optimalan broj za normalan rad i maksimalno posvećivanje pažnje svakom polazniku da bi kvalitetno savladao osnove gestovnog jezika. U dogovoru sa čelnim ljudima opštine konačno smo pronašli pogodan termin za početak obuke“, rekao je Jovan Vujkov, sekretar Organizacije gluvih i nagluvih opštine Bečej.
Prvi kurs za gestovne prevodioce održan je pre godinu i po dana, a sertifikate je dobilo četrnaestoro zaposlenih u Domu zdravlja, tadašnjem Opštinskom sudu, ali i privatni preduzetnici, domaćice i novinari.
Organizacija gluvih i nagluvih će i ove godine za svoje članove, ali i za Bečejce kojima je potrebno, organizovati podelu slušnih aparata. „Treći put za godinu i po dana u saradnji sa Savezom gluvih i nagluvih Vojvodine delićemo slušne aparate. I ovoga puta to će biti preko 40 aparata koje će Bečejci dobiti besplatno, ali će morati da plate uzimanje otiska i baterije koje koštaju 850, odnosno 65 dinara. Podelu ćemo obaviti 29. maja ili 5. juna u prostorijama Treće mesne zajednice“, rekao je Vujkov.
Slušni aparati koje će podeliti bečejska Organizacija gluvih i nagluvih je donacija nemačke pokrajine Visbaden. Dodatne informacije možete dobiti putem telefona 064/130-61-26.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija