Izložba u Gradskom muzeju: Skulpture Svetomira Arsića Basare

  14 maj 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Gradskom muzeju 11. maja je otvorena izložba skulptura Svetomira Arsića Basare, jednog od „najplodnijih i najznačajnijih srpskih vajara“ koji se ovom umetnošću bavi više od šezdeset godina.

Izložba – 24 skulpture različitog formata, od pola metra do tri metra visine, od drveta i od drveta i gvožđa –  predstavlja retrospektivu njegovog stvaralaštva od šezdesetih godina 20. veka do onih nastalih u prvoj deceniji 21. veka.
Pred pedesetak posetilaca izložbu su otvorile istoričarke umetnosti Jasmina Jakšić i Gabrijela Sel, koje su govorile o autoru i o njegovom stvaralaštvu citirajući između ostalog i kritike poznavalaca njegovog rada.
„Svetomir Arsić Basara živeo je dva, čvrsto uvezana paralelna života, jedan zabeležen u njegovoj biografiji od dečačkog doba, đačkog, studentskog, profesorskog i akademskog perioda, i drugi utisnut u oblik, plastičnu formu drveta koje je doživljavao i tretirao gotovo kao istoznačnu i istovrednu stranu vlastite ličnosti. Malo je primera u srpskom savremenom likovnom stvaralaštvu da je toliko duboko u nečije delo utisnuta čista emocija autora, da je toliko intenzivno proživljavan svaki njegov deo, pa i onaj najmanji, gotovo nevidljiv element forme, da su toliko čvrsto prepleteni, uvezani spoljašnji i unutrašnji damari bremena, dramatičnih i lirskih trenutaka, usuda istorije, sadržaja individualne i kolektivne memorije“, rekao je o autoru i njegovom stvaralaštvu istoričar umetnosti Jovan Despotović.
Autor izložbe je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da predstavi deo svog stvaralaštva bečejskoj publici, pogotovo što, kako je rekao, skulptura nije zaživela u našem narodu kao druge grane umetnosti i nije na onom mestu koje joj po umetničkom izražaju pripada.
Svetomir Arsić Basara rođen je 1928. godine u selu Sevcu, podno Šar-planine. Završio je Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima su Sedmojulska nagrada SR Srbije, nagrada AVNOJ-a, Vukova nagrada za vajarstvo, nagrada ULUS-a, čiji je i član, a 1994. godine izabran je za redovnog člana SANU.                

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija