Mesna zajednica Bačko Gradište: Zbor građana o vodosnabdevanju

  30 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prošle nedelje smo objavili otvoreno pismo Grupe građana – Građanska inicijativa Bačkog Gradišta u vezi sa vodosnabdevanjem u ovom naseljenom mestu.

U pismu se, između ostalog, navodi da se Mesna zajednica neovlašćeno bavila ovom delatnošću pre nego što je od 1. januara 2010. godine Javno preduzeće Vodokanal preuzelo delatnost snabdevanja vodom. Međutim, Građanska inicijativa smatra da ima spornih tačaka i u ugovoru koji građani potpisuju sa Vodokanalom (selo se snabdeva tehničkom vodom, uslovljava se isplata ranijih dugova itd.).
Predstavnici Građanske inicijative, kako su izjavili, u razgovoru sa predstavnicima opštine i Vodokanala su u međuvremenu usaglasili stavove o spornim tačkama ugovora i pozvali su ih na zbor građana koji su zakazali za juče (četvrtak 29. april, nakon zaključenja ovog broj Mozaika).
Laslo Feher predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište o stavovima Građanske inicijative je rekao da je tema vodosnabdevanja aktuelna u selu već dve i po godine, od kada je on postao predsednik Saveta. „Odmah po stupanju na funkciju zatražili smo da Vodokanal preuzme vodosnabdevanje Bačkog Gradišta, a da se isto uradi i sa smećem. Od 1. januara Vodokanal obavlja snabdevanje vodom, ali moramo da naplatimo dugove do momenta dok je Mesna zajednica bila nadležna za vodosnabdevanje“, rekao je Feher. On je rekao i da su građanima ispostavljeni valjani računi za vodu na osnovu kojih je trebalo da se plati potrošena voda. Što se tiče iznošenja smeća, kazao je Feher, taj problem je rešen prošle godine, te on ne vidi svrhu otvorenog pisma Građanske inicijative.
Predsednik Saveta Mesne zajednice je rekao da „što se tiče toga da li je Mesna zajednica zakonito ili nezakonito obavljala vodosnabdevanje, u mnogim mestima vodosnabdevanje građana obavljaju mesne zajednice, recimo u opštini Bačka Topola i to nije toliki problem kako neki žele da prestave, međutim, mi smo taj problem rešili. A, inače, interesantna je i ta građanska inicijativa, trebalo bi to i da se potpiše imenima i prezimenima“, rekao je Feher.
Podsetimo, Mesna zajednica je poslednji račun za vodu uputila građanima krajem novembra prošle godine, a od tada je Vodokanal ispostavio jedan račun za period od januara do kraja marta.
Milan Kaćanski zaposlen u Mesnoj zajednici Bačko Gradiše, rekao je da u vreme kada je Mesna zajednica naplaćivala korišćenje vode svako domaćinstvo je dobijalo račune, a očitavanje vodomera su najpre obavljali zaposleni u Mesnoj zajednici, kasnije su za taj posao angažovani ljudi preko omladinske zadruge. Međutim, kada se taj način očitavanja pokazao neuspešnim (dešavalo se da se ne upiše realno stanje na vodomeru), Mesna zajednica je građanima slala obaveštenja da sami očitaju vodomer i da jave stanje nadležnima u Mesnoj zajednici, te se na osnovu tog stanja obračunavala korišćena voda.
Dakako, niko nije kontrolisao da li građani prijavljuju realno stanje na svojim vodomerima (takav način obračuna potrošene vode bilo je na delu oko godinu dana, rekli su u Mesnoj zajednici). Potom, pre nego što je Vodokanal preuzeo posao snabdevanja vodom Bačkog Gradišta, vodomeri su očitani, pa se ispostavilo ko je prijavio realno stanje, a ko ne – bilo je, naravno, i „nelogičnosti“.
Dug građana prema Mesnoj zajednici za potrošenu vodu je danas, prema rečima Kaćanskog, oko 7 miliona dinara. O tome kako će taj dug biti naplaćen, Kaćanski je rekao: „U ugovorima koje je Vodokanal zaključio sa građanima postoji stavka da građanin u roku od tri meseca treba da izmiri dug prema Mesnoj zajednici“.                                          

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija