Otvoreno pismo Grupe građana Bačkog Gradišta: Mesna zajednica i komunalna delatnost

  23 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grupa građana iz Bačkog Gradišta u martu mesecu uputila je otvoreno pismo Mesnoj zajednici Bačko Gradište u vezi sa vodosnabdevanjem u ovom naseljenom mestu opštine Bečej.

Grupa građana je animirala stanovnike i uspela je da izdejstvuje organizovanje sastanka Saveta Mesne zajednice koji je zakazan za 26. april, ali i zbor građana na koji će biti pozvani nadležni iz Vodokanala.
Kako su naveli predstavnici Grupe građana, Mesna zajednica Bačko Gradište godinama unazad obavlja poslove iz domena komunalnih delatnosti (kako navode, protivpravno). Građani su više puta upozoravali Mesnu zajednicu na eventualne nepravilnosti, ali bez uspeha. Zato je Grupa građana reagovala otvorenim pismom Mesnoj zajednici. Otvoreno pismo objavljujemo bez skraćivanja.
„Grupa građana – Građanska inicijativa upućuje otvoreno pismo Savetu Mesne zajednice Bačko Gradište, predsedniku Saveta MZ Bačko Gradište, sekretaru MZ Bačko Gradište i Nadzornom odboru MZ Bačko Gradište. Predmet: Stanje u vodosnabdevanju građana Bačkog Gradišta.
Obraćamo Vam se ovim putem jer smatramo da način na koji MZ rešava probleme građana u vodosnabdevanju predstavlja ozbiljno kršenje zakona, zloupotrebu službenog položaja i u značajnoj meri predstavlja uznemiravanje građana i kršenje njihovih prava.
Mesna zajednica Bačko Gradište već dugi niz godina obavlja poslove iz domena komunalnih delatnosti (distribucija vode, iznošenje smeća, održavanje deponije...) što je u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima (Sl. gl. RS br. 16/97 i 42/98)  koji jasno govori ko može da obavlja ove delatnosti (čl. 8 zakona). Samim tim smatramo da MZ nije mogla ni biti registrovana za obavljanje ovih poslova, što povlači niz pitanja: Da li MZ Bačko Gradište krši zakon? Da li MZ samim tim ostvaruje protivpravnu korist naplatom usluga za čiju delatnost nije registrovana? Da li je MZ uopšte u sistemu PDV-a (porez) kao preduzeće koje obavlja komunalnu delatnost? Kako Savet MZ vrši kontrolu rada Mesne zajednice ako se ovo dešava? Da li Savet MZ zna da pojedinim svojim odlukama (na primer cena vode) izlazi iz svojih nadležnosti? Da li Nadzorni odbor uopšte kontroliše finansije Mesne zajednice? Da li je sa ovim saglasan i sekretar MZ? Da li postoje zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanje lične koristi?
Građani Bačkog Gradišta sa razlogom iznose svoju otvorenu sumnju na rad Mesne zajednice!
Obrazloženje: Zakonom o komunalnim delatnostima tačno su određeni uslovi za obavljanje istih: ko može da obavlja delatnost (javna komunalna preduzeća ili registrovana preduzeća), materijalno-tehnički, tehnološki i kadrovski uslovi koje moraju da ispunjavaju nivo kvaliteta usluge koji mora da postoji, prava korisnika usluga (potrošača). Mesna zajednica ne ispunjava nijedan od odvih uslova!
Zakon o komunalnim delatnostima (čl. 9) navodi da lokalna samouprava (opština) može izdvojenim mesnim zajednicama dodeliti nadležnost nad pojedinim delatnostima kao što su održavanje groblja, održavanje javnih česmi, održavanje javnih vecea i sl. (ali ne i vodovod!). U Zakonu o lokalnoj samoupravi tačno se navode koje su nadležnosti mesnih zajednica kao oblika mesne samouprave, kao i organa MZ.
Što se tiče vodosnabdevanja, već dugi niz godina građanima se isporučuje neispravna  (tehnička) voda, baždarenje satova nikada nije vršeno (treba minimum jednom u pet godina), a mnogi su i neispravni, voda je puna eksplozivnih gasova koji su uzrokovali više požara i eksplozija u kojima su čak i građani bili povređeni, protok gasova kroz vodomere jedan je od uzroka nepravilnog rada vodomera, vodomeri se ne očitavaju redovno i stručno (MZ na primer šalje papiriće da građani sami očitaju i dostave stanje za čega oni nisu ni stručni, niti je to njihova obaveza, a ukoliko to ne učine obračunava im se paušal!?), plaćanje usluge je gore navedenim dovedeno u pitanje, jer kako građanin da plati ako se potrošnja ne kontroliše po pravilu, plaćanje u gotovini, nepostojanje redovnih računa i obračuna kod građana izaziva sumnju na moguće zloupotrebe, a pretnje građanima isključenjima, tužbama na sve moguće načine, kao i ova poslednja predstavljaju zloupotrebu službenog položaja!
Sve ovo kod građana izaziva revolt, čiji je rezultat između ostalog i odbijanje da plate uslugu, jer ne znaju ni koliko, ni kome, ni zašto plaćaju!
Ciljevi Građanske inicijative: Građani Bačkog Gradišta imaju pravo na uredno i kvalitetno snabdevanje dobrima i uslugama koje spadaju pod komunalne delatnosti! Građani zahtevaju da se ove delatnosti, pre svega vodosnabdevanje, usklade sa zakonom i da ih preuzmu registrovana preduzeća. Dobar primer je preuzimanje iznošenja smeća od strane KP Potisje! Građani zahtevaju da se provere sve moguće zloupotrebe kako pravnih, tako i fizičkih lica! Građani zahtevaju da Mesna zajednica prestane sa pretnjama i ucenama građana, već da počne da se bori da građani dobiju kvalitetne usluge u skladu sa zakonima.
Ukoliko Mesna zajednica i organi MZ u narednom periodu ne učine ništa na rešavanju ovog pitanja, a nastave sa pretnjama građanima, Građanska inicijativa će pokrenuti sledeće poteze: organizovanje peticije građana Bačkog Gradišta u cilju zahteva za smenu Saveta Mesne zajednice, zahteva za smenu sekretara Mesne zajednice, kolektivne prijave pokrajinskom ombudsmanu (zaštitniku građanskih prava), kolektivne prijave Ministarstvu finansija - Poreskoj upravi (pokrajinskoj), kolektivne prijave Udruženju za zaštitu potrošača i kolektivne prijave organima za borbu protiv korupcije.

Bačko Gradište, 08.03.2010.
U ime i za građane Bačkog Gradišta Grupa građana-Građanska Inicijativa“

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija