Zbog propalog dogovora sindikata i predsednika opštine: Štrajk u opštini

  05 mart 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U ponedeljak je počeo štrajk radnika Opštinske uprave.

U saopštenju sindikata, koje je potpisao predsednik Đorđe Tot, navodi se da je štrajk pokrenut zbog nepoštovanja dogovora koji su zaposleni imali sa predsednikom opštine i Opštinskim većem. „Zahtevi sindikata su bili da teret krize podnesu svi budžetski korisnici podjednako, a ne da se primenjuje princip ’nekom ima, nekom nema’, te da nam vrate minimum 25 procenata primanja od onoga što nam je oduzeto u julu 2009. godine, a što je u nominalnom iznosu oko 8.000 dinara mesečno. Ovo je na sastanku predstavnika sindikalne organizacije, predsednika opštine i Opštinskog veća održanog 4. februara i usvojeno, ali do danas nije realizovano. Sindikat je u više navrata molio da se dogovoreno i u sopstvenim aktima doneseno i ispoštuje. Zbog toga je sindikat preduzeo poslednji i najnepopularniji korak, a to je stupanje u štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada koji je doneo načelnik Opštinske uprave Bečej. Štrajk će trajati do ispunjenja dogovora“.
Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, drugačije je definisao zahteve radnika: „Sindikat je tražio da se isplati topli obrok i regres, kao što je to bilo u jednom delu prošle godine. Međutim, prošle godine je bila jedna situacija, a sada je druga. Krajem 2009. od Ministarstva finansija dobili smo dopis da se strogo pridržavamo zakonskih okvira, jer će Međunarodni monetarni fond kontrolisati potrošnju republičkog kao i lokalnih budžeta. Mi sredstva za tu namenu u ovogodišnjem budžetu nismo planirali, jer je to protivzakonito. Bilo koja isplata te namene koja bi bila potpisana od nadležnih lica, a ja sam jedno od njih, poteže materijalnu i krivičnu odgovornost. Materijalna ide od 50.000 do milion dinara, a krivična do godinu dana zatvora. Nisam baš raspoložen da ovog momenta platim bilo koju od tih kazni, što sam predočio i sindikatu. Njihova odluka je da štrajkuju do ispunjenja uslova, a bojim se da se to neće desiti do promene zakona. I da hoću da isplatim ta sredstva, trebalo bi nam dodatnih 27 miliona dinara godišnje u budžetu, kojih nema“.
Knezi je rekao i da je načelnik Opštinske uprave Zoran Kovač propisao minimum procesa rada koji se pokazao neefikasnim. „Već sutra (sreda) moramo menjati tu odluku. Ne može da se dešava da uslužni centar sa nekim osnovnim stvarima ne bude na raspolaganju građanima. Moramo promeniti i deo vezan na Skupštinu opštine i Opštinsko veće, jer oni moraju nesmetano raditi. Sa funkcionisanjem ovih organa niko se ne može igrati“.
Podsetimo, prošle godine u dva navrata je radnicima opštine isplaćeno po 13.000 dinara u gotovini, a zakon je i tada bio isti kao i danas. Na pitanje po kom je osnovu to urađeno i da li je bilo protivzakonito, predsednik opštine je rekao da je i tada savet zatražen od Ministarstva i da je dobijeno zeleno svetlo. „Rekli su da se to dešava i u ostalim opštinama u Srbiji, ali da o takvim potezima ni ne razmišljamo od nove godine. Plate u našoj upravi su po zakonu, dok su u drugim opštinama veće. Moj kolega iz Sente, koji je ne tako davno smenjen, imao je platu od 120.000 dinara“.
Na pitanje da li su tačne informacije da je predstavnicima sindikata obećao da će potpisati povećanje plata, pa da je od toga odustao, Knezi je odgovorio potvrdno: „Jeste, to je zbog toga. Ja sam obećao to, ali je to protivzakonito. Niko nije protiv radnika, ali ne želim da izlažem sebe i druge potpisnike krivičnoj odgovornosti. Ko će meni reći hvala ako sutra odem u zatvor, a radnici imaju veće plate? Ne pada mi na pamet tako nešto. Ako treba da uradim nešto u tom smislu onda ću to uraditi za svoju porodicu, ali ovako je to apsolutno izlišno“.           

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija